Hobøl og Sunnmøre får legatpenger
Mange gode kandidater som alle jobber for "blomsterhagens utvikling" har søkt om midler. To kandidater utmerket seg og deler på årets tildeling.
I år går støtten til organisasjonen NaKuHel på Sunnmøre og Hobøl Historielag i Tomter. Det er landsstyret i Det norske hageselskap som forvalter og tildeler midler fra Olaf Billes legat for blomsterhagens utvikling.
LES MER OM OLAF BILLES LEGAT HER
NaKuHel
NaKuHel, – det særegne navnet kunne ikke vært annerledes. Natur – Kultur – Helse er uløselig knyttet sammen i tankegangen til den ideelle organisasjonen som siden starten i 1987 har fått avdelinger flere steder i landet. Med base i Brekkegarden – en gammel sunnmørsstue fra 1893 – har Nina Elisabeth Bøe og Alv Ottar Folkestad drevet organisasjonen siden 2017.
De besøkende på Brekkegarden får kjenne på det helsemessige løftet hagearbeid gir, noen beskriver det som å være i flytsonen. Det å forstå sammenhengene i naturen er for mange nye impulser som gir andre perspektiver. - Å kunne gå ut i hagen etter ein lang dag gjer at ting fell på plass igjen, kan vi lese på NaKuHel sin hjemmeside.
Gården har årlig i snitt rundt 1000 besøkende der hagen spiller en hovedrolle. Det planlegges nå å etablere en utvidet samling av botaniske roser og påskeliljer, samt en dam i hagen. Målet er prøve ut ulike sorter og de skal blant annet teste ut hvordan botaniske roser trives i kystsone H3. De vil også fokusere på ulike sorter påskeliljer og grave dypere i hva som gjør at disse kommer tilbake år etter år. Kunnskapen de høster vil de dele med andre, både rose- og påskeliljeinteresserte.
NaKuHel støttes med 33 000 kroner fra Olaf Billes legat. I juryens begrunnelse heter det blant annet:
Formålet er å tilby helsefremmende aktiviteter forankret i natur og kultur (...) NaKuHel har gjort et grundig forarbeid og leverer en særdeles godt gjennomarbeidet søknad med tydelige målsettinger, detaljert prosjektbeskrivelse og oversiktlig budsjett.
Hobøl historielag
Uteområdet rundt den gamle, nedlagte skolen i Tomter fra 1853 er i dag gjengrodd av kratt og store trær. Under villnisset skjuler rester av den gamle hagen seg, med kulturplanter som enten er i ferd med å forsvinne helt eller som sprer seg ukontrollert.
Tomter gamle skole ligger i tilknytning til både kirken og til Hobøl museum som siden 2020 eies og drives av Hobøl historielag. Kirken og skolen ligger høyt og fritt i terrenget i et kryss med gamle ferdselsveier i alle retninger. Rundt skolen var det hage og skolegård.
Nå ønsker historielaget å rydde opp rundt skolen for å redde et historisk, 170 år gammelt hageanlegg. Slik vil kulturlandskapet igjen komme til sin rett og verdighet og binde de verneverdige bygningene sammen. Hagen vil kunne vise fram en samling av lokalhistoriske hageplanter og det vil bli en trivelig rasteplass med sitteplasser både for turgåere og besøkende til museet.
Historielaget vil samarbeide med hagelaget og bygdekvinnelaget, blant annet om rådgiving og innsamling. Det skal settes opp skilt med informasjon om plantenes navn og opprinnelse, QR-koder til historielagets hjemmeside med beskrivelse og bilder og det vil utgis en trykksak om lokale stauder.
Til sitt prosjekt får Hobøl historielag 17 000 kroner. I juryens begrunnelse heter det blant annet:
Den åpne hagen til glede for alle, vil være et fint tilskudd og bidra med både hageglede og opplæring/formidling til turgåere og besøkende i området.