Etterspørselen etter kunnskap om spiselige vekster og sunne prosesser «fra jord til bord» øker stadig. Pandemi og krigstilstander har vist hvor sårbar og utsatt tilgang til mat kan være. Urbant landbruk i bygd og by er en del av løsningen.

Hageselskapets satsing på kunnskap om grønnsaksdyrking de siste årene oppfyller formålet vårt om å bidra til folkeopplysning. Og mange av dere tillitsvalgte besitter god lokalkunnskap som formidles gjennom aktivitetene i hagelaget. Når regjeringen nå oppfordrer kommunene til å engasjere seg i dyrking av mat, har dere erfaring for å kunne bistå med planlegging og opplegg.

«Hvordan gjør vi det?»

Mange hagelag har allerede et fruktbart samarbeid med kommunen. Regjeringen har i mange år oppfordret kommuner til utvidet samarbeid med frivilligheten. Når det nå også etterlyses dyrkingsprosjekter, har vi dobbel grunn til å ta kontakt.

Første skritt er å ringe eller sende en e-post til kommunen og be om et møte for å snakke om hvordan hagelaget kan hjelpe med å gi oppmerksomhet rundt nyttevekster og selvforsyning i lokalbefolkningen. Å vise interesse for å få til noe konkret, vil gjøre det lettere for kommunen å engasjere seg.

Kanskje kan allerede planlagte aktiviteter i hagelaget inkluderes i planleggingen sammen med kommunen? Har dere kurs eller studieringer med temaer om dyrking av spiselige vekster, fortell kommunen om hvilke muligheter som allerede finnes.

Dere kan vise til Hageselskapets mange kursplaner for grønnsaksdyrking hos Studieforbundet natur og miljø, tilby kommunen hjelp til å opprette studieringer, legge til rette for erfaringsutveksling og bruke medlemmenes engasjement og nettverk for å nå ut til enda flere. Mange av dere bruker dyrkeveilederne som ligger blant vervemateriellet på Bakhagen, og dere har hele Hageselskapets kunnskapsrike organisasjon i ryggen, med artikler om dyrking i Hagetidend og på hjemmesiden vår.

Samarbeid med andre lokale organisasjoner er også en mulighet. Er det et bygdekvinnelag i kommunen? Kan vi høre med 4H eller speideren for å få med barn og unge? Finnes det lokale parsellhager eller miljøvernorganisasjoner? Kan vi sammen ta kontakt med kommunen og foreslå noen tiltak? Kan vi tipse lokalmedia om våre planer for å få mer oppmerksomhet?

Felles oppfordring til kommunene

Hageselskapet ønsker å gjøre regjering og kommuner oppmerksom på hvilke lokale ressurser vi har blant våre hagelag. Vi har skrevet et leserinnlegg i Nationensom også er sendt til landbruks- og matministeren, forsvarsministeren, kommunal- og distriktsministeren og kommunesektorens interesseorganisasjon KS.

Vi håper mange i hagelagene blir med på oppfordringen. Dersom kommunen kontakter hagelaget er det flott, men det er ingen grunn til å vente. Ta kontakt med kommunen og inviter dere selv til en prat om selvforsyning og matberedskap. Budskapet er: Vi er en del av løsningen. Bruk vår lokalkunnskap!

Regionleder i Hageselskapet Trøndelag Nord, Marna Ramsøy, har vært med på å formulere innlegget. Hun jobber aktivt med kursopplegg for grønnsaksdyrking i regionen og tar gjerne imot henvendelser hvis noen trenger tips til dette arbeidet. 

Her kan dere lese debattinnlegget. Dere står fritt til å bruke argumenter og sitater overfor lokalmedia og i kontakt med kommunen.

Les innlegget her (PDF, 168KB)