Et drivhus gir mye glede og større avling fra varmekrevende planter i vårt kalde klima. Det kan også fungere som utestue tidlig i sesongen eller som ly på kalde og våte sommerdager. Skalk alle luker og vask og stell drivhuset før snøen kommer, så kan det gi glede i mange år. 

Sjekkliste

  • Fjern alle planter og legg dem på komposten
  • Tøm potter for jord og vask dem
  • Vask huset innvendig (utvendig kan vente til våren)
  • Skru ut hydrauliske lukeåpnere, de kan fryse. 
  • Lukk luftelukene og fest dem fast
  • Spray litt olje i låsen og rundt dørhåndtaket
  • Husk å måke våt snø gjennom vinteren 

Rydd

Når plantene er avhøstet, fjern alle plantedeler fra drivhuset og kast dem på komposten. Det forebygger angrep av skadedyr og sykdom neste år og gir et bedre utgangspunkt enn om du lar det ligge. Eventuelle potter bør tømmes for jord utenfor huset, gjerne i et blomsterbed. Vask dem godt. Dyrker du direkte i bakken, tilfør litt kompost og dekk jorda med en striesekk, gressavklipp eller liknende. 

Et drivhus tømmes for planter på høsten. Planterestene legges i en gul trillebår.

Et pottebord i et vekshus, ferdig vasket og med potter stablet, klart til neste sesong.

Vask

Skadedyr og -sopper kan overvintre på glass og plater, og i kriker og kroker i drivhuset. Å vaske huset ved sesongslutt er derfor en god vane. Vask alle overflater med grønnsåpevann og skyll med hageslangen. Unngå høytrykkspyleren, den kan skade plastplatene og gjøre mer skade enn gagn. Vask av utsiden bør vente til våren, vinteren legger igjen mye skitt. 

Hender vrir opp en svamp over en blå bøtte inne i et veksthust.

Inn med lukeåpnerne

Mange drivhus er utstyrt med automatiske lukeåpnere. Den hydrauliske sylinderen liker ikke frost og bør oppbevares inne gjennom vinteren. Å ta dem inn er enkelt; skru dem bare ut av holderen, lukene lukker seg samtidig som du skrur. For å hindre at lukene blir tatt av vind bør armen som holder luka i tillegg sikres. Bruk en elekstrikerstrips til å stramme rundt hver arm, eller bruk en bit borrelås. 

En automtatisk lukeåpner med svart, hydraulisk sylinder.

En lukeåpner er sikret fra å blåse opp med en rød borrelås.

Naturlig desinfisering

Når huset er tomt, vasket, lukene sikret og døra lukket vil det nå sørge for sin egen, naturlige desinfisering. På klare høstdager vil temperaturen stige. Når alle skalker er lukket blir det godt og varmt i huset, og varmen vil ta knekken på mange uønskede kryp. Når kulda så kommer, vil enda flere mulige skadeinsekter bli tatt av dage. 

Olje i låsen

For lettere å kunne ta seg inn i veksthuset, om nødvendig, i løpet av vinteren, spray litt verktøy på boks i låsen og på hengslene. Metall som er godt smurt vil samarbeide bedre, selv om det er kaldt. 

Snø og vind

Snø er drivhusets verste fiende. Lett snø er ok, men store mengder snø som plutselig blir tung på en mild eller våt dag, kan være fatalt. Oppsyn med drivhuset gjennom hele vinteren er derfor nødvendig. Etter store snøfall, fjern den – jo før – jo heller. Unngå å skrape platene med skuffa.

Vind er også skadelig for veksthus. Særlig kan de enkleste modellene, som har glassene festet med klypeanordninger utenpå konstruksjonen, være skumle. Vind kan nappe ut hele plater som får god fart i kastene. Viktigst her er forebygging. Monter huset etter anvisningene – og bruk silikon til å feste glass om det er oppgitt. Ellers kan ulike former for nett og stropper være nødvendig for å sikre drivhus på de mest utsatte plassene i landet. Sjekk bærestyrken til huset før du velger ditt hus. Modell bør velges ut fra hvor du bor, ikke bare pris. 

Tips! Måk frem døra og lag en sti der du pleier å gå, så blir det lettere adkomst når våren nærmer seg. 

En mann spar snø vekk fra drivhustaket med en snøskuffe.