Å fordrive dahlia (georginer) inne er ikke noe hokuspokus. Alt du trenger er å kjenne til noen grunnprinsipper for plantedyrking og ha nok plass under lys, slik at plantene kan stå inne til faren for frost er over.

dahliaplanter under lys

Gode vekstforhold

For å lykkes er det viktig å passe på balansen mellom lys og temperatur, vann og næring. Er balansen feil, for eksempel at det er for lite lys kombinert med for høy temperatur, blir plantene slengete og svake og angripes lettere av sykdom og skadedyr. Temperatur rundt 17–18 grader er passe. Vann- og gjødselmengde økes gradvis når plantene blir større.

Når går startskuddet?

Hvor tidlig du bør begynne drivingen, avhenger av hva du kan tilby av lys og temperatur, og plassen du har til rådighet.
Velger du å starte i mars, kreves det tilleggslys. Men selv om du har lys, tenk på at plantene etter hvert vil trenge mye plass. Venter du til slutten av mars, får du litt senere blomstring, men til gjengjeld er det naturlige lyset ved et sørvindu tilstrekkelig.

Slik gjør du: 
 

Finn fram potter/bøtter i ulike størrelser. Legg et godt lag med jord i bunnen før du plasserer knollen. Fyll på med jord slik at alle røtter er godt dekket. Det skal ikke så mye jord over toppen av knollen, bare et par centimeter. Trykk til jorda, deretter vanner du godt. Vann så mye at det drypper fra bunnen av potta.

Dahliaknoll i potte

Sett pottene litt varmt, for eksempel på et badegulv med varmekabler, det fremmer rotingen. Lav temperatur kan gi råte. Snart vil de grønne skuddspissene vise seg over jorda. Det tar ca. én uke ved 20 grader. Så snart skuddene vises, må de små plantene få lys.

Stellet fram til utplanting

Dahliaplante i veksthus med knopp

Så lenge plantene er små trenger vi ikke tilføre næring. De trenger heller ikke mye vann. Men etter hvert som plantene vokser til, er dahlia ganske vann- og næringskrevende, særlig de storvokste sortene. 

Dyrker vi i små beholdere, med lite jord, kan knollvekstene etter hvert trenge vann hver dag. Dersom de unge skuddene strekker seg mye, og virker slengete i veksten, senk temperaturen. Det gjør plantene mer kompakte i veksten.