Tekst og foto: Beathe Schieldrop


Heldigvis finnes det et triks som gjør at rensingen går som en lek !

  • Del alle nypene i to, og skjær av den grønne stilken som sitter igjen. Legg i fryseren.
  • Når halvdelene er frosne er det bare å vippe ut frøene med en teskje, de kleber nesten ikke lenger i det hele tatt. Bare pass på å ta ut små porsjoner av fryseren av gangen, nypene tiner fort!

    Nyper

Slik lager jeg nypesyltetøy, eller nypemos som kanskje er mer korrekt:

  • Legg de rensede nypene i en kjele, og fyll halvveis opp med vann.
  • Kok på svak varme i 30 – 45 minutter under lokk.
  • Kjenn etter med en gaffel at de er myke.
  • Mos gjennom en sil, eller bedre; mos dem med stavmikseren eller i en kjøkkenmaskin.
  • Tilsett sukker etter smak, dette er viktig, for de varierer veldig i sødme, men begynn med ca 1 dl per 3 dl  ferdig moste bær

Kurv med nyper

Selv tar jeg bare ut en liten porsjon omgangen, og lager når jeg får lyst på. Ettersom de er proppfulle av vitaminer kan man også putte noen i smoothien !

Høsting av nyper

Leter man i kokebøker etter oppskrifter må man se i eldre utgaver, men det ligger en del på nettet, så det er bare å gå i gang med mos, supper og smoothier.

TIPS: plukk også nyperosebladene, og legg i skuffer og skap for en deilig duft. Tørk dem bare først liggende i ett lag på en avis, det går veldig fort !

Nyper