Reddik karakteriseres som en samling av flere rotdelikatesser hvor både form, farge og størrelse varierer. Mange synes den kan bli skarp, prøv da å skjære den i små små biter i salat som et krydder. I Frankrike skjærer de et snitt reddiken, og smetter inn en liten bit meierismør – det mildner det skarpe og bringer frem kryddersmaken.

Reddik (Raphanus sativus var. Sativus) hører til korsblomstfamilien. Mest brukt er det vi kaller for sommerreddik hvor formen er kulerund og fargen rød, men de avlange typene har blitt populære, og er stadigere å se. Knollene skal ha fast, sprøtt og saftig fruktkjøtt uten bløte eller mørke flekker.

Sorter

Det finnes mange sorter å velge i, noen eksempler er ‘Cherry Belle’, ‘French Breakfast 2’, ‘National’, ‘Saxa’, ‘Köbenhavns Torve 2’, ‘Rapid Red 2’, ‘Easter Egg’ (blanding av røde, rosa, gule og hvite), ‘Zlata’, ‘Afrodyta’, ‘Scarlet Globe’, ‘Springstar’, ‘Rockstar’, ‘Cherriette’ og ‘Malaga’. Prøv deg fram og finn en sort som passer i din hage eller på din balkong.

Dyrking

Reddik spirer i løpet av 5-8 dager og har en kort kulturtid (25-50 vekstdøgn fra såing til høsting). Så gjerne i flere omganger fra mai til august. Såbedet gjennomarbeides godt i 15-20 cm dybde, husk at røttene skal ha fritt leide til å vokse nedover. Frøene kan brei- eller radsåes direkte på friland. Så frøene 1-1,5 cm dypt, med 3-5 cm avstand i raden og om lag 15-30 cm radavstand. Er det sådd for tett, så tynn ut til 3-5 cm avstand når plantene er kommet opp.

Jord og gjødsling

Reddiker trives best i næringsrik steinfri, lett, moldjord med jevn fuktighet. Tung jord med fare for skorpedannelse bør unngås. Ved såing på lett jord, må man være påpasselig med å vanne hyppig ved tørke. Jevn jordfuktighet gjennom hele sesongen er viktig. For mye vann ved spiring kan gi rotbrann, for lite vann når plantene er i god vekst kan gi skarp smak og svampete knoller, og uregelmessig vanning kan føre til sprekking av røttene.

Plantevern

Noen skadegjørere kan angripe reddik. Eksempler er klumprot, rotbrann, kålbladskimmel og skurv. Av insektangrep kan man oppleve gnag av kålfluelarver i rota, gnag av jordloppe på nyspirte planter og bladteger som suger i vekstpunktet. Med et godt vekstskifte, bruk av fiber/insektduk og god jord- og plantekultur kan plagene reduseres. Fordi reddik spirer så raskt og kulturen er så kort, er ugras som regel ikke noe stort problem.

Høsting og lagring

For å hindre at reddiken tørker ut, kan den oppbevares i en tett boks eller plastpose i kjøleskap ved 2-4 °C.

Tips for å dyrke reddik:

  •  Reddik er en av de første grønnsakene som kan høstes fra egen jord
  •  Dyrk reddik i vekstskifte med planter som ikke tilhører korsblomstfamilien
  •  Legg fiberduk/insektnett over plantene for å hindre angrep av insekter
  •  Hold plantene jevnt fuktige