Eirik jobber til daglig som anleggsgartner og man skulle kanskje tro han fikk nok av hage i løpet av arbeidsdagen.

Balkonghage– Det blir mest stein på jobben. Jeg har alltid vært veldig interessert i å dyrke ting selv, og begynte for alvor å prøve meg frem for 10-12 år siden. Da jeg endelig fikk denne balkongen og mer plass til å dyrke, var det bare å slå seg løs, sier han.

Og på den tiden han har bodd her har han forvandlet en heller trist og kjedelig innglasset balkong med utsikt mot motorveien til en grønn og frodig oase som er egnet til å gi selv den mest erfarne dyrker et realt hakeslipp.

Agurk, tomater, chili, gresskar, salat, sukkererter, hvitløk, vårløk og til og med gulrøtter og poteter har Eirik klart å dyrke frem på den lille plassen har til rådighet. Nytt av året er et oliventre og en sitrusplante han har fått i gave. Så her hersker et grønt mangfold.

– Jeg dyrker litt ute også, i en pallekarm som står på fellesområdet i borettslaget. Noen fordeler skal jeg ha når jeg sitter i styret, sier Eirik.

BalkonghagePappa til to døtre

For 2 år siden ble han skilt og dermed annenhver-uke-pappa til de to døtrene på 3 og 9 år. Han ønsket å gjøre leiligheten til et godt hjem for både ham selv og jentene, og har brukt mye tid på å innrede den slik han selv ønsker å ha det. Det er ingen tvil om at det her bor en ordensmann med sans for tøffe detaljer. For eksempel har han gjort om en gammel høvelbenk til skrivepult!

Som alenefar er økonomien naturlig nok litt stram, men de kuleste tingene koster ikke så mye penger, har Eirik oppdaget. Han gjør stadig nye kupp på loppemarked, eller han lager noe selv av ting andre ser på som søppel.

Innredningen på balkongen har Eirik snekret selv av europaller og noen tøffe, gamle ølkasser fra Tuborg. Han har fått moren sin til å sy puter til sofaen, og både kasseroller og andre kjøkkengjenstander har fått nytt liv som dyrkningskrukker.

BalkonghageI høyden og bredden

Siden balkongen ikke er så stor, er han også opptatt av å utnytte plassen så godt som mulig. Sitteplassen er lengst inn mot veggen, slik at arealet med mest lys kan brukes til å dyrke. De aller fleste plantene har han sådd selv inne, før han planter ut rundt 17. mai.

– Det at balkongen er innglasset gjør at jeg egentlig har et drivhus her oppe. Jeg synes det vokser bra her, har alltid fått god avling, forteller han.

I taket har han skrudd opp en stang som agurkplanten kan klatre i, et armeringsnett fungerer som espalier på veggen og han har skrudd opp kroker i taket for å henge pottene i. I stedet for ampler har han brukt vanlige, svarte plastpotter som han laget hull i og hengt opp med kjetting. Stilig!

Balkongdyrking i 4. etasje har også en del fordeler; du slipper brunsnegler, ugress og skadeinsekter!

Balkonghage, agurkEt sted å slappe av

– Jeg kan høste helt frem til oktober-november. Men jeg bruker balkongen hele året. Jeg synes det er deilig å kunne sitte her ute og slappe av etter jobben, eller ha kompiser på besøk. Hvis jeg setter på litt musikk, hører jeg ikke støyen fra motorveien heller, sier Eirik.

En annen hobby han har er ølbrygging, og neste steg er å dyrke sin egen humle på balkongen. Han har bestilt røtter fra England, og gleder seg til å prøve.

– Mitt råd til andre er å bare gå i gang, ikke vær redd for å prøve. Det er mye du kan dyrke selv om du bare har balkong og ikke hage, sier den kreative ”balkongbonden”.

Balkonghage