Rips (Ribes rubrum) er lett å lykkes med, god å safte og deilig i sommerdesserter. Med liten innsats kan bare én busk gi deg en god, årviss avling.

Dyrking

Plant ripsbusken et sted der det er fritt for ugress. Jorda bør være moldrik og veldrenert. Men med flatt og litt dårlig utviklet rotsystem er planten samtidig utsatt for tørke. Særlig i juni, juli og september bør en passe på vanningen. På forsommeren utvikles bærene og på ettersommeren/høsten dannes blomsteranleggene som skal gi bær neste år.

Unngå sand- og leirjord. På tung jord vil plantene ha vanskelig for å danne smårøttene som er viktig for vannforsyningen. En lun, slak skråning er velegnet, der renner overflødig vann bort. Rips er lite næringskrevende, men tilfør gjerne litt gjødsel hvert år.

Stell

Rips krever generelt lite stell. Godt ugresshold og lett beskjæring år om annet er i grunnen det hele. Greiner som er 4–6 år bærer mest og best bær. Eldre greiner enn dette klippes helt ned på ettervinteren. I områder med mye snø kan buskene gjerne bindes opp senhøstes.  Les mer om beskjæring av bærbusker

RipsValg av sort

Det fins mange sorter, også fargeløs eller såkalt hvit rips. Spør i ditt hagesenter hvilken sort som passer best i ditt område.

Siden rips blomstrer tidlig og er utsatt for frost i blomsten (gir kartfall og dårlig avling), er valg av sort avgjørende når vi dyrker rips. Den mest dominerende sorten i Norge er ‘Raud Hollandsk’. Den har kraftig vekst, god buskform og er sterk mot sykdom.

Sorten ‘Atlas’ er en spesialsort for Nord-Norge (egentlig en utvalgt villrips fra Alta). Den er sterk mot sykdom, har årviss avling og modner relativt tidlig.