Aubergine hører til søtvierfamilien og kommer opprinnelig fra sør i India og Sri Lanka. Frukten inneholder solanin akkurat som poteteplet og er derfor giftig i rå tilstand. Den har i den forbindelse fått tilnavnet «The mad apple».

Dyrking

Auberginer bør sås innendørs og spiretemperaturene bør være om lag 25 °C, men etter spiring kan temperaturen senkes til 20 °C og plantene bør få godt med lys.

Når plantene er 25 centimeter høye bør de toppes slik at 2-4 sideskudd kan vokse opp. Plantes ut i veksthus, i store krukker, på balkong eller på et lunt sted når faren for nattefrost er over.

Botanisk sett er aubergine et bær og plantene bruker om lag 70-80 dager for å bringe fram modne frukter. Når fruktene er modne er de lillasvarte, avlange, eggformete frukter med hvitt, mykt kjøtt og glatt skinnende skall (figur 22). Det finnes mange sorter med forskjellige størrelse og farge på fruktene som kan variere i hvitt, rødt, lilla og gult.

Sesong

Auberginen er moden når man ser merker etter fingrene når man klemmer forsiktig på den. Den beste lagringstemperaturen er mellom 8-10 °C, gjerne i plastpose eller plastboks og kan oppbevares i om lag to uker. I kommersiell omsetning skal fruktene veie 400-750 gram.

Bruk

Aubergine har en mild smak, men må ikke spises rå, men varmebehandles først. Aubergine kan kun brukes til salat etter forvelling. Rå aubergine har en litt bitter smak, men fruktene kan saltes litt, noe som vil trekke den bitre smaken ut. Skjær den i tykke skiver eller del fruktene i to, dryss salt på og tilsett noen dråper sitron. Etter 15 minutter skylles salt og sitron av. Hele auberginen kan spises og ved koking blir den myk og får en fyldig smak. Aubergine absorberer mye fett og saus, og gir derfor smakfulle retter som i moussaka. Ratatouille og som tidligere nevnt den greske moussakaen er kanskje de mest kjente rettene. Mange anbefaler ovnsstekt aubergine fylt med kjøtt, ris eller annet fyll etter ønske, men den kan også kokes, moses, stekes eller grilles.


Botanisk navnSolanum melongena
Norsk navn: aubergine, eggfrukt
Engelsk: Aubergine, Eggplant
Tysk: Aubergine, Eierfrucht
Fransk: aubergine, melongène
Spansk: berenjena
Italiensk: melanzane