Det finnes et vell av forskjellige bønnevarianter. Liker du bønner, slå deg sammen med gourmetgartnerne og dyrk borlottibønner. Disse velsmakende bønnene er populære i Italia, hvor de dekorative, spraglete belgene selges i løsvekt (figur 21).

De kalles også for tranebærbønner som man mener har sin opprinnelse i Colombia, mens borlottibønnene er en varietet av tranebærbønnene med litt tykkere skall, foredlet i Italia. Borlotti benevnes som en lettdyrket, velsmakende italiensk spesialitet.

Dyrking

Borlottibønner hører til erteblomstfamilien og kan være en fin avveksling til de kjente variantene og dyrkes på samme måte. De dekorative, røde bønnene har prydverdi i hagen, men nyttes hovedsakelig til mat.

Borlottibønner skal, akkurat som andre bønner, ikke sås før jorda er varm, normalt i slutten av mai eller begynnelsen av juni, litt avhengig av hvor man bor i landet. Borlottibønner kan også sås innendørs og plantes ut som småplanter når det er varmt i været og faren for nattefrost er over. Så frøene om lag fire centimeter dypt med 20 centimeters mellomrom i næringsrik jord med organisk materiale, gjerne kompost. Spiring forventes etter 7-14 dager. Støtt opp plantene som for prydbønner eller sukkererter, og pass på at jorda ikke tørker ut.

Sesong

Høsting kan foregå fra seint i juli til frosten kommer. Borlottibønner har store, brede belger og kan i et tidlig stadium høstes som snittbønner. Seinere kan man høste de umodne bønnefrøene, som regnes som en delikatesse.

Bruk

Borlottibønner er populære i italiensk, gresk og portugisisk kjøkken og omsettes både som ferskvare og tørkete. De betegnes som middels store, melne, med søt, mild smak og tar gjerne smak fra retten de kokes i.

Bønner er grønnsaker som er lette å tilberede og kan kokes (45 til 60 minutter), smørdampes, stues eller tilsettes gryteretter. Passer både til kjøtt- og fiskeretter. Umodne bønnefrø kan fryses til vinterbruk, tas direkte opp av fryseren og kokes. Trenger ikke bløtlegges før koking.

Er bønnene tørket og oppbevart i tette glass gjennom vinteren, bør de bløtlegges over natten før koking. De rødspraglete belgene og de dekorative frøene med røde tegninger gjør seg godt i salater og som tilbehør, mens kokte borlottibønner mister rødfargen.


Botanisk navn: Phaseolus vulgaris
Norsk: Borlottibønner, borlottobønner, tranebærbønner
Engelsk: Borlotti beans, Roman beans