Nå nærmer det seg jul, og de oransje, saftige fruktene går ned på høykant. Spørsmålet dukker atter opp: Er det klementin eller mandarin vi spiser?

Hele 80% av det vi spiser av disse fruktene i løpet av et år er klementiner, i følge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Og det er i løpet av 10 uker rundt jul vi spiser dem. Mandariner spiser vi om sommeren.

Birger Svihus

Spis med god samvittighet

Hvilken sitrusfrukt vi spiser er ikke det viktigste.

- Klementin, mandarin og appelsin er relativt like ernæringsmessig, forteller Svihus.
Disse fruktene er gode kilder til vitamin C og folat, og en perfekt frukt for nordmenn.

Tradisjonen for å spise sitrusfrukter til jul ble etablert på en tid da den generelle tilgang på importert frukt var dårlig, og det kunne bli lite C-vitamin på vinterstid.

Men den viktigste grunnen, legger Svihus til, er jo at det er vanvittig godt. Jeg vet ikke om det finnes noe bedre frukt, sier han.

Bedre å spise enn å drikke

Vår tradisjon for å spise klementin i jula – fremfor å bare drikke jus – er helt super, mener Svihus. Først og fremst ernæringsmessig.

- Jeg mener at frukt skal spises, ikke drikkes. Jusen er alltid et ernæringsmessig dårligere alternativ enn frukten selv, forteller han. Selv om du tenker at jusen er mer eller mindre hele appelsinen, så har du varmebehandlingen, som er et krav for å selge jus. Og vipps, da er vitamin C innholdet redusert til kanskje så mye som til 50%. Det samme gjelder folat.Juice på flaske

Men jus har ikke bare lavere næringsinnhold enn frukten, den har også mindre fiber.

- Selv i ferskpresset jus, så blir ikke hele appelsinen med. Fiberen blir ikke med. Og fiber er noe vi gjerne skulle spist mer av. Når vi spiser en hel appelsin, så får vi i oss mer fiber.

KlementinMen mat er ikke bare en kilde til næringsstoffer, forteller Svihus.

- Fra en klementin får du mindre enn én dl jus. Det tar tre sekunder å drikke. Men vi trenger mer enn tre sekunder til å spise en klementin. Og da oppfyller klementinen en annen rolle: At vi har glede av å spise. Og den gleden varer lengre.

Bare tenk på hvor sanselig opplevelsen av å skrelle og dele en klementin er. Først kommer lukta, så renner safta ut.klementinbåter

- Du kan spise en og en båt. Og du kan dele den. Det er som en seremoni, sier Svihus som mimrer om den store julegleden fra barndommen, da kassen med appelsiner pakket i florlett papir kom i hus. Det var en smak av luksus.kasse med klementiner

Foto: www.frukt.no