Stell

Agurker har dårlig rotnett og bør ikke plantes for dypt, rothalsen er utsatt for råte. På varme dager kan plantene henge litt slapt fordi de ikke klarer å ta opp nok vann. Da er det nyttig å dusje plantene med en spruteflaske.

I motsetning til tomater elsker agurkene en dusj. Det kan også forebygge angrep av meldugg (en skadesopp som utvikles best når det er varmt og tørt) og spinnmidd (et lite edderkoppdyr som skader bladene). Som et generelt råd: fjern alle stygge og gulnede blad for å forebygge sopp og skadedyr.

Gi vann og gjødsel jevnt for lang og god avling. På varme dager blir det svært varmt i vekshuset, kanskje vil det være behov for vann så ofte som annenhver dag. 

Beskjær plantene

Agurker setter massevis av sideskudd, faktisk i hvert eneste bladhjørne, og plantene blir lett kaotiske kratt. Vi bør derfor fjerne sideskuddene i bladhjørnene, omtrent som vi gjør hos tomat. Velg to skudd som får gå opp, eller ett enkelt som du lar gå ut i to når det ene når taket. Når vi fjerner sideskudd må vi passe på å ikke skade agurkemnene, de har hver en liten gul blomst og en oppsvulmet «kropp».

Agurk med kraftig vekst

Høst ofte

  • Når det er varmt og vanntilgangen er god vokser agurkplantene så det knaker. Et agurkskudd kan vokse 10 cm i døgnet og én plante gir flere agurker enn en familie kan spise.
  • Høst gjerne agurkene mens de er relativt små. Men vent til de har blitt «fylte», da smaker de best.
  • Forvokste, lysegrønne agurker er grove i kjøttet, smaker ikke særlig

Små agurkplanter plantet i en pallekarm.