Grønnmynte har sin opprinnelse i Middelhavsområdet, men har i århundrer vært dyrket i områder med temperert klima verden over. I England er det den mest dyrkede mynten.

Dyrking

Grønnmynte er en flerårig buskaktig vekst som kan bli fra 30 centimeter til en meter høy. Det beste er å formere den ved å dele rota. Frøformering er lite gunstig da myntearter har lett for å krysse seg med hverandre og gi planter med andre egenskaper. Grønnmynte er hardfør og kan dyrkes over det meste av landet, foretrekker en fuktig, næringsrik jord, og trives i sol eller halvskygge. Plantene bruker etter hvert opp næringa i jorda, og bør flyttes til ny jord minst hvert fjerde for å opprettholde god vekst.

Grønnmynte kan godt dyrkes i potter med vanlig blomsterjord, men bør da plasseres i halvskygg og med regelmessig vanning. På denne måten er det enklere å holde flere sorter fra hverandre.

Sesong

Friske blader høstes og kan brukes gjennom hele sesongen.

Bruk

Frisk grønnmynte brukes som krydder til for eksempel lammekjøtt og fiskeretter, grønnsaksretter og til kryddersmør. Mynte brukes ofte til myntete, eller som smakstilsetning i andre drikker.

Grønnmynte er mer velegnet enn peppermynte til bruk i mat. Bladene kan spises rå eller kokt, og med sin sterke myntesmak kan de brukes til å sette smak på salater eller kokte matretter. Bladene brukes ofte i sauser, og i England er myntesaus fast tilbehør til matretter med lam. I kulinarisk sammenheng kan grønnmynte ellers brukes til å lage myntegelé og mynteeddik. En urtete kan lages av friske eller tørkede blader. Den har en svært behagelig og forfriskende smak av mynte, og gir en følelse av renhet i munnen.


Botanisk navnMentha spicata
Norsk: grønnmynte
Engelsk: Spearmint, Garden mint, Lamb mint, Fish mint, Mackerel mint, German spearmint, Green mint, Silver mint, Spire mint, Sage of bethlehem, Our lady’s mint
Tysk: Grüne Minze, Wilde Pfefferminze, Ähren-minze, Bocksbalsam, Katzenkraut, Grüne Rossminze, Spearmint
Fransk: baume vert, menthe verte, menthe romaine. menthe en grappe
Spansk: hierabuena, yerbabuena, menta verde, menta romana
Italiensk: menta
Svensk: grönmynta, spetsmynta, spirmynta