Kinagressløk hører til liljefamilien, har opphav i Japan, Kina, India og Nepal og kan minne om vår egen gressløk, men har en mer utpreget smak. Som prydplante kan den brukes i fjellhager, ved busker og i rabatter. Planten har en liten, avlang løk som kommer med fire eller fem smale, flate, mørkegrønne blad. Løkene sitter sammen på kraftige, underjordiske utløpere som danner en 40-60 centimeter høy tue slik som hos vanlig gressløk. Om våren starter veksten om lag to til tre uker seinere enn vanlig gressløk. Kinagressløk får små, hvite, duftende, stjerneformete, dekorative blomster i åpne skjermer i juni-juli.

Dyrking

Kinagressløk kan sås inne eller direkte på friland. Så gjerne tre til fire frø per centimeter og dekk med en centimeter jord. Normalt vil frøene spire etter om lag 14 dager. Småplanter plantes med om lag 20 centimeters avstand, 30 centimeter radavstand og forholdsvis dypt, slik at bladskaftet kommer under jorda. Etter tre til fire år, når plantene er etablert i tuer, kan de med fordel deles om våren og plantes ut med om lag 15 centimeter avstand. Plantene kan vokse på samme sted i 30 år, men kan også flyttes etter behov.

Kinagressløk trives godt på en veldrenert, solrik vokseplass og kan plantes i vanlig hagejord i god hevd. Bruk godt med gjødsel, gjerne husdyrgjødsel eller kompost, før planting. Plantene bør vedlikeholdsgjødsles hver vår. Kinagressløk er ikke så kravstor med hensyn til vann, men når de først vannes, bør de får rikelig, og nyplantinger må ikke tørke. Det kan være en fordel å gi kinagressløk dekke rundt plantene, da hindres ugress og jordsprut.

Sesong

I planteåret bør det ikke høstes, men året etter kan bladene høstes to til tre ganger fra juli til oktober. Ønsker en å forlenge sesongen, kan noen tuer stå i potter innendørs slik at det kan høstes mot vinteren. Høstede blad kan lagres kjølig i noen få dager og egner seg godt til frysing.

Bruk

På grunn av de dekorative blomstene, blir den brukt som prydplante, men både løken, frøene og blomstene er spiselige. Bladene smaker mildt av hvitløk og kan brukes på samme måte som vi bruker gressløk, vårløk eller hvitløk. Kinagressløk kan brukes både i stekte fiske- og kjøttretter. Det påstås at planten har positiv effekt på fordøyelsen, bidrar til at blodet flyter lett og helbreder sår.


Botanisk navn: Allium tuberosum
Norsk: kinagressløk, kinesisk gressløk
Engelsk: Oriental garlic, Chinese leek, Chinese chive
Tysk: Chinalauch
Kinesisk: jiucai, kauchoy, kucai
Arabisk: kurratseeny
Filipinsk: kutsay, ganda, amput, imayyaw
Thailansk: kuichai, hom-paen