Smak og lukt på frø og blader er forskjellig og brukes ikke om hverandre. Koriander er høyt verdsatt i de latinamerikanske landene, Karibia, India og Kina. Man mener at koriander har vært dyrket i minst 3000 år, blant annet i India, Kina og Egypt.

Dyrking

Koriander er lett å dyrke, og sås på friland i mai. Den kan dyrkes i vanlig, nokså kalk- og næringsrik hagejord på et solrikt og varmt voksested. Urten misliker kalde og fuktige forhold, og frøene får liten aroma på slike steder. Spiringen tar to til tre uker, og ved tynn såing er det ikke nødvendig å tynne plantene. Jorda bør være mest mulig ugressfri, da koriander konkurrerer dårlig med andre planter. Koriander er imidlertid en fin plante å bruke til samplanting med grønnsaker, fordi den har evne til å holde skadeinsekter borte.

Sesong

Plukk friske blader når som helst om sommeren. Lar man planten gå fram til frømodning, bør hele planten skjæres ved begynnende modning fordi frøene lett faller av. De høstede plantene buntes og henges opp slik at frøstandene kan treske seinere. Frøene kan beholde sin gode smak i mange år.

Bruk

I Nord-Europa er det mest tradisjon for å bruke de modne frøene av koriander, mens i asiatisk og meksikansk kjøkken benyttes bladene. Koriander inngår blant annet i krydderblandingen garam masala.

Frøene har en rund, men mye kraftigere kryddersmak enn bladene. Frøene bør males i morter før bruk og brukes med en viss forsiktighet. De passer godt til retter av ris, chutney, gryteretter, salater, kylling, sauser, fiskeretter, grønnsaker, supper, salsa, guacamole og kjeks. Planten har taggete, grønne blader og minner om persille i utseendet. Koriander er svært smaksrik og bladene passer godt til salater, grønnsak- og fjørferetter. Lukten er karakteristisk, med et litt parfymert og sitrusaktig preg.


Botanisk navn: Coriandrum sativum
Norsk: koriander, arabisk persille, indisk persille, kinesisk persille, hagekoriander, krydderkoriander
Engelsk: Coriander (frøene), Chinese parsley, Indian parsley, Mexican parsley, Cilantro (bladene).
Tysk: Koriander, Körnerkoriander, Wanzendill, Schwindelkorn
Fransk: coriandre, coriandre cultivée, persil arabe
Spansk: cilantro, coriandro, culantro
Italiensk: coriandolo
Kinesiskhu sui, hsiang sui, yuan sui
Tyrkisk: kisniskisnic
Vietnamesisk: câyraumùi, hôtuymùingò, ngòta
Arabisk: kusbarah, kuzvarah
Mandarin: hu sui, yuansui, yuanxi
Malaysisk: ketumbar, daunketumkosu, kosu-pulbar, wansui, penjilang
Hindi: dhania, haradhania
Japansk: korianda, koendoro.