Mais er en ettårig kornart som opprinnelig kommer fra de høyereliggende områdene i Peru, Ecuador og Bolivia og fra regioner i Mexico og Mellom-Amerika ellers.  Den ble første gang dyrket i Mexico ca. 3 500 f.Kr., og fra ca. 1 000 f.Kr. bredte maisdyrkingen seg over det meste av det området som i dag omfatter USA, Canada, Karibia, Mellom- og Sør-Amerika. Hovedområdene for dyrkingen i dag er USA, Kina, Sør-Afrika og Øst-Europa. Også i Norge er det noe kommersiell produksjon av mais som hovedsakelig høstes som selvplukk.

Dyrking

Mais hører gressfamilien. Ulikt de fleste andre artene i gressfamilien setter maisen vanligvis bare en eller to stengler. Høyden kan variere fra 1,5 til over 3 m. Tiden fram til modning er normalt fra 100-120 dager. Hannblomstene sitter i toppen av planten og viser seg normalt etter 50-60 dager. Hunnblomstene vokser fram i bladhjørnene lenger nede på planten. Frøene blir dannet i kolbene i det hunnlige organet (figur 23). Mais har krysspollinering. De mange varietetene er ofte tilpasset eller foredlet slik at de passer godt i de geografiske områdene de vokser i.

Mais foretrekker veldrenert siltjord eller leire med mye humus og trives ikke så godt på stiv leire eller ren sandjord. Så gjerne direkte på friland, men hvis man planter den ut, trengs det rikelig med vann.

Sår man frø inne i mars-april, bør man så ett frø per potte som plasseres varmt. Frøene spirer i løpet av 5-15 dager og pottene settes nå lyst og litt kjøligere. Plant ut på en solrik plass når faren for nattefrost er over. Planteavstanden bør være 40 centimeter og avstanden mellom radene bør være 80 centimeter.

Sesong

Mais kan høstes i august og september, men bør lagres kjølig så nær 0 °C som mulig og ha høy luftfuktighet. Etter høsting omdannes sukkeret i mais til stivelse og den bør derfor lagres så kort som mulig. Det beste er å legge nyhøstete kolber rette i fryseren uten noen forbehandling.

Bruksområde

Maiskolben må renses ren for dekkblader før bruk, før den skylles i kaldt vann. Er den helt nyhøstet kan den kokes 10-12 minutter i usaltet vann. La vannet renne av og server deretter med smør og krydder. Kokte kjerner kan også serveres i salater eller som grønnsak til varmretter. Det er populært å grille maiskolber som så spises med salt og smør. Maiskorn brukes i svært mange retter fra forskjellige kontinenter og kan brukes i salater og gryteretter osv.

Les mer om blant annet mais her


Botanisk navnZea mays var. Saccharata
Norsk: mais, sukkermais,
Engelsk: Sweet corn, Maize
Tysk: Mais, Zuckermais
Fransk: mais doux
Spansk: maiz dulce, mazorca
Italiensk: granoturco, mais