Den er kategorisert som bladgrønnsak og har vært kjent i norsk hagebruk i en lengre periode, men har ikke vært så mye brukt. Rundt Middelhavet har bruken vært utbredt, men mangold er kjent over store deler av verden, også i det arabiske kjøkken.

Mangold kan minne om kinakål, men bladene er lengre og smalere og danner et løst hode (figur 5). Bladfargen er mørkegrønn, mens den tykke bladstilken kan være både hvit, gul eller vakkert, kraftig rød.

Selv om mangold dyrkes til bruk som grønnsak, har de flotte fargene på planten også prydverdi. Særlig på sensommeren kan de kraftige gule og røde stilkene med de grønne bladplatene være en fryd for øyet og faktisk ganske imponerende.

Dyrking

Mangold kan sås direkte på friland i mai-juni i veldrenert jord i god hevd. Sås det for tidlig i kald jord, kan plantene lett produsere blomsterstand første året (gå i stokk). Så frø med 20 centimeters avstand og 40-50 centimeters radavstand. Mangoldfeltet bør lukes. Mangold har god toleranse for salt, og tang kan derfor brukes som gjødselmateriale. En regner 50-60 dager til høstingen kan begynne. Blader som dannes utover sommeren og høsten har bedre evne til å tåle skiftende temperatur og fuktighetsforhold enn spinat. Om høsten tåler mangold noen kuldegrader uten å ta skade.

Sesong

Høstingssesongen er fra sein juni til oktober og mangoldbladene kan lagres ved 2-4 °C, men generelt har de kort holdbarhet og er ingen vintergrønnsak for lagring. Løse, små mangoldblad har kortere holdbarhet enn store hoder med kraftige bladstilker.

Bruk

Mangoldblad har en mild smak som kan minne om spinat og den svakt bitre smaken vil reduseres ved koking. Det fins to varianter; en mindre hvor bladene, om lag åtte til ti centimeter, selges løse og en større, grovere med en stor, saftig midtstilk. Unge blad kan brukes rå i salater og eldre blad kan kokes og tilberedes slik som man bruker spinat. Bladene kan også wokes. Noen skjærer vekk den grove stilken og bruker bladverket i salater og koker stilken som asparges. De grove stilkene kan også spises rå slik som stangselleri.


Botanisk navnBeta vulgaris var. cicla
Norsk: mangold, sølvbete, bladbete
Svensk: mangold
Dansk: bladbede
Engelsk: Swiss chard
Tyrkisk: pazi
Aserbadjansk: yarpaq cugundur