Vanlig nepe (Brassica rapa ssp. rapa) tilhører korsblomstfamilien og kan være ett- eller toårig. Nepe går også under betegnelsen mainepe eller matnepe. Nepe brukt som dyrefôr kalles turnips. Neper kan være hvite, rosa, purpur eller gulgrønne og de fleste har hvitt fruktkjøtt. Smaken karakteriseres som søt, nøtteaktig og en mellomting mellom reddik og kålrot når røttene er unge, men smaken blir skarpere med alderen. I Norge dyrkes neper i hele landet. I Nord-Norge brukes gjerne den gule Målselvnepe, mens man andre steder bruker sorter som er helt hvite.

Sorter

Nepen skal være fast i konsistensen med hvitt, fint skall. Den finnes i flere varianter og formen kan være rund, oval eller avlang. Eksempler på sorter er ‘Snowball’ er hvit rund/oval med søt smak, ‘Hakurei’, ‘Purple Top White Globe’, ‘Purple Top Milan’, ‘Petrowski’, ‘Golden Ball’ som gir gule, runde/ovale røtter med søt smak, ‘Tokyo Cross F1’ som er hvit, tidlig, liten og mild, ‘Solanepe’ er ettårig, flatrund, tidlig. Gul finlandsk, Petrowsky, Målselvnepe er gule, toårige og går ikke så lett i stokk.

Dyrking

Så nepefrø første gang på en solrik plass når jorda er klar om våren. Etter 2-3 og 4-6 uker kan de neste såingene foretas. Da vil man få små, fine neper til innhøsting utover sommeren. Vann såraden før såing og hold jorda fuktig i hele spireperioden. Frøene spirer i løpet av 5-15 dager. Når plantene har kommet opp bør de tynnes 10 cm mellom plantene i raden. Radavstanden bør være om lag 40 cm.

Jord og gjødsling

Neper utvikler seg best på moldholdig jord, gjerne leire, men trives i de fleste jordarter. Vær påpasselig med at plantene får jevnt med vann gjennom sesongen. I og med at det bare går noen uker fra såing til høsting er det bare nødvendig med moderat grunngjødsling.

Plantevern

Neper er utsatt for de samme plagene som andre grønnsaker i korsblomstfamilien. Plantene bør derfor dekkes med fiberduk for å redusere angrep av skadedyr.

Høsting og lagring

Nepe kan høstes ganske tidlig og kanskje allerede etter seks uker eller når røttene har en diameter på 6-10 cm. Høst de spede og hvite røttene. De “gamle” blir lett treene, harde, beske og stramme i smaken. Tidlig høstet nepe karakteriseres som en velsmakende delikatesse med mild og deilig smak.
Fjern bladverket og oppbevar nepene i plastpose eller plastboks. Tidlig høstede neper egner seg ikke for langtidslagring, men kan oppbevares noen dager i kjøleskap eller kjølerom (0-2 °C, mørkt og høy luftfuktighet).

Tips for dyrking av neper

  • Så flere ganger
  • Bruk fiberduk
  • Høst ikke røttene for sent