Nypesyltetøy
Ettersom nyper er noe av det letteste å plukke skulle man tro folk går mann av huse for å få tak i mengder. Men så skal nypene renses, og de små frøene inni både klør og kleber til hender og utstyr…
Tekst og foto: Beathe Schieldrop
Heldigvis finnes det et triks som gjør at rensingen går som en lek !
- Del alle nypene i to, og skjær av den grønne stilken som sitter igjen. Legg i fryseren.
- Når halvdelene er frosne er det bare å vippe ut frøene med en teskje, de kleber nesten ikke lenger i det hele tatt. Bare pass på å ta ut små porsjoner av fryseren av gangen, nypene tiner fort!
Slik lager jeg nypesyltetøy, eller nypemos som kanskje er mer korrekt:
- Legg de rensede nypene i en kjele, og fyll halvveis opp med vann.
- Kok på svak varme i 30 – 45 minutter under lokk.
- Kjenn etter med en gaffel at de er myke.
- Mos gjennom en sil, eller bedre; mos dem med stavmikseren eller i en kjøkkenmaskin.
- Tilsett sukker etter smak, dette er viktig, for de varierer veldig i sødme, men begynn med ca 1 dl per 3 dl ferdig moste bær
Selv tar jeg bare ut en liten porsjon omgangen, og lager når jeg får lyst på. Ettersom de er proppfulle av vitaminer kan man også putte noen i smoothien !
Leter man i kokebøker etter oppskrifter må man se i eldre utgaver, men det ligger en del på nettet, så det er bare å gå i gang med mos, supper og smoothier.
TIPS: plukk også nyperosebladene, og legg i skuffer og skap for en deilig duft. Tørk dem bare først liggende i ett lag på en avis, det går veldig fort !