okra
okra

Okra

Okra er en belgfrukt i kattostfamilien og kommer opprinnelig fra Etiopia, men dyrkes i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Foto:frukt.no

Publisert Sist oppdatert

Dyrking

Okra er en ettårig plante som kan dyrkes både på friland, i benk eller veksthus, men bør stå et varmt og lunt sted utendørs. Frøene spirer etter 10-20 dager ved 20 °C og plantene blir om lag 40 centimeter høye. Den får dekorative gule blomster med brunt svelg. Belgene er avlange og fem- til sekskantete eller sylindriske i formen og kan bli fra 5-12 centimeter lange. De er grå-grønne med hvitt fruktkjøtt og hvite, myke frø og kalles ofte for «ladyfinger».

Så en til to frø i ni centimeter store potter inne og plant ut i veksthus eller på annet egnet sted.

Sesong

Lagringstemperatur for okra er 6-8 °C, men er ikke egnet for langvarig lagring. En perfekt «ladyfinger» skal være fast og velformet uten tegn til sliming eller uttørring. Kjøper man okra kan de variere noe i størrelse. De små har som regel best kvalitet og bør foretrekkes fordi de er saftigere og har mindre fiber enn de større variantene.

Bruk

Okra kan brukes på samme måte som sukkererter og bønner og inneholder flere myke, hvite umodne frø som kan spises sammen med fruktkjøttet. Et lett dunskjegg kan ofte forekomme på belgen. Dette kan fjernes ved å gni belgene mellom fingrene. Fargen kan variere noe fra grønn til grågrønn og smaken kan beskrives som mild og deilig. Belgene brukes i salater, marineres, forvelles, kokes i gryteretter eller stekes som tilbehør til kjøttretter. Hele planten kan spises unntatt de vedaktige stilkene. Et annet tips til bruk er å steke okra i olje og servere sammen med tomater, løk og kokt ris.

Under koking utskiller okra en slimaktig saft som jevner supper og gryteretter. Det kan unngås ved å forvelle okra i fem til ti minutter i saltet vann før bruk i gryteretter.

Okra er kalorifattig, men rik på kalium og C-vitaminer.

Botanisk navn: Abelmoschus esculentus
Norsk: okra
Engelsk: Okra, Gumbo, Ladyfinger
Tysk: Okra, Gombofrucht
Fransk: gombo
Spansk: okra, gombo
Italiensk: okra, ibisco

Powered by Labrador CMS