Pak choi hører til korsblomstfamilien og minner litt om kinakål og mangold, men bladene er jevnere, rundere, lengre og «hodet» løsere enn hos kinakål (figur 7). Voksemåten kan likne litt stilkselleri. Veksten dyrkes som en ettårig plante, men er egentlig toårig. Et problem kan derfor være stokkløping om våren hvis nettene er kalde, det vil si under ti grader, i en periode. Det beste er å plante eller så når faren for nattefrost er over. Pak choi vokser godt i veldrenert, næringsrik jord med mye organisk materiale og pH mellom 6,0 og 7,5. God tilgang på nitrogen gir god bladvekst og plantene bør vannes jevnt og rikelig gjennom sesongen.

Dyrking

Frøene spirer etter fire til sju dager ved 10-25 °C. Ales plantene opp inne, bør de sås fire til seks uker før planlagt utplanting. Planteavstanden i raden bør være 15-30 centimeter (30-50 centimeter hvis sorten er storvokst) med 20-30 centimeter mellom radene. Ved direktesåing bør frøet legges om lag en centimeter dypt med tre centimeters avstand, og tynnes til 15-30 centimeter avstand når plantene er om lag ti centimeter høye. Pak choi liker full sol, men tåler også delvis skygge. Plantene blir om lag 30 centimeter høye og kan høstes etter en seks ukers vekstperiode. Planter som kuttes, vil skyte på nytt. Pak choi passer også godt for dyrking i potter, kar og benker, da den har forholdsvis grunt rotsystem.

Sesong

Det anbefales å så pak choi både om våren og på sensommeren, slik at en har friske blad tilgjengelig til langt ut over høsten. Det hevdes at høstsådd pak choi er lettere å dyrke enn vårsådde planter, noe som nok henger sammen med skadegjørere og stokkløping. Sår en seint på høsten, kan et veksthus strekke vekstsesongen.

Bruk

Både blad, stilker og blomster er spiselige. Bladene kan kuttes med en skarp kniv like under bladfestene, eller om lag tre centimeter over bakken. Man kan enten kutte de ytterste bladene fra flere planter eller hele planter. Oppbevar pak choi i kjøleskap, gjerne pakket i plastpose eller i lukket plastboks, men bladene mister gjerne sprøheten etter en ukes oppbevaring. Pak choi minner om kinakål, men har en mer pepperaktig og fyldig smak, selv om den karakteriseres som søt og mild. Friske og sprø pak choiblad eller -stengler kan brukes i salater, men kan også kokes, wokes, smørdampes eller stekes. Tynningsplantene kan brukes i salater. Pak choi brukes mye i wok eller supper både i det kinesiske og thailandske kjøkkenet.


Planten har mange navn og kalles også paksoi, bok choi og tai tsai. Choi og tsai betyr ganske enkelt grønnsak på kinesisk og bok choi betyr egentlig hvit grønnsak.

Botanisk navn: Brassica rapa ssp. chinensis
Norsk: stilkkål, pak choi
Engelsk: Bok choi, Pak choi
Mandarin: bai cai
Filipinsk: petsay, pechay
Vietnamesisk: cai thuong hai