Paprika
Paprika kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika, men dyrkes nå i stort omfang i Europa. Det finnes forskjellige paprikavarianter med ulike former, farger, størrelser og smak. Foto:frukt.no
Bruken av paprika er godt etablert i Norge, enten med rødt, gult eller grønt fruktkjøtt, men den finnes i mange fargenyanser fra grønn, via gul, sterk orange, rød, grønn til dyp fiolett.
Dyrking
Paprika vokser sent og bør såes innendørs tidlig om våren for å sikre modningen før det blir for kaldt om høsten. Høster man paprikaen grønn er den fremdeles umoden. Denne grønnsaken kan dyrkes i veksthus eller i en varm krok utendørs. Det tar minimum tre måneder før man kan forvente å høste. Så i februar – mars, og la frøene spire ved 20-25 grader. Bruk tilleggslys i 12-14 timer. Etter spiring kan temperaturen reduseres til 20 °C. Plant når det er blitt varmt i været og jordtemperaturen er minimum 18 °C. Beregn planting om lag 8 uker etter såing. Plant 3 planter per kvadratmeter. Fjern de 2-3 første blomsteranleggene, da vil planta vokse seg kraftigere før den begynner å bære frukt. Plantene trenger gjerne noe støtte eller oppbinding etter som plantene vokser til.
Jord og gjødsling
Plant i samme jord som til tomat og agurk i veksthus. På friland plantes det i frisk, humusrik jord i god hevd. Plantene kan gjødsles med samme gjødsel som til tomater.
Plantevern
Dyrkes paprika i veksthus har den lett for å fenge både lus og spinnmidd.
Høsting og lagring
Paprika kan lagres ved 8-10 °C.
Bruk
Klipp gjerne de modne fruktene av med saks, da unngår man å rive av greiner. Vask paprikaen og fjern stilker, innvendige hinner og frø. Paprika inneholder både mye A- og C- vitaminer, og er best å spise rå for å få med seg alle vitaminene.