Pastinakk
Pastinakk er en rotgrønnsak som ikke er så godt kjent, men den har mange fellestrekk med rotpersille. Den gulhvite rota er både sterk og søt i smaken og kan brukes i flere forskjellige retter, særlig i ratatouille gjør den seg godt! Foto:frukt.no
Pastinakk (Pastinaca sativa) tilhører skjermplantefamilien og er en toårig vekst som blomstrer andre året. I Norge dyrkes den som en ett-årig grønnsak hvor den lange, hvite pålerota brukes på kjøkkenet.
Sorter
Det er ikke så stort utvalg av sorter av pastinakk som av gulrot, men ‘Archer’, ‘Gladiator’, ‘White Gem’, ‘Suttons Student’ og ‘Paragon’ kan nevnes. Det vil variere hvilke firmaer som fører hvilke sorter. ’White Gem’ har halvlange, hvitgule røtter med god kvalitet og lagringsegenskaper. Ved sein høsting regnes den som en sort med høy avling og karakteriseres som lettdyrket. ‘Suttons Student’ er en god, avlingsrik sort med god smak og holdbarhet. ‘Gladiator’ har lange røtter med tynt skall og hvitt, fast «kjøtt». Den regnes som meget smaksrik og vokser raskt og er derfor egnet til tidlig høsting
Dyrking
Pastinakkfrøene svekkes raskt og det anbefales å bruke nye frø hvert år. De bør såes direkte på ugrasfri vokseplass ved 1-2 cm dybde med god fuktighet. Spiretiden er om lag 28 dager. Så frøene med 8-10 cm avstand i raden og 50 cm radavstand. Tynn plantene når de er om lag 10 cm høye, slik at det står igjen 20 planter per kvadratmeter.
Jord og gjødsling
Pastinakk liker dyp, løs jord slik at røttene får fritt leide nedover i bakken. Møter de jordklumper, hardpakket eller steinete jord vil røttene greine seg. Fordelen med pastinakk er at den tåler litt mer tørke enn rotpersille, men også pastinakken bør ha jevn tilgang på vann for å bygge opp en stor og saftig rot med god kvalitet. Blir vanningen ujevn, kan røttene lett sprekke opp slik at kvaliteten forringes. Pastinakk utvikles seinere enn gulrot og trenger 100-120 vekstdøgn fra såing til høsting. Det betyr at dyrkingsområdet er begrenset til lavereliggende strøk i Sør-Norge. Pastinakk er nøysom og trenger kun moderat med gjødsel.
Plantevern
Pastinakk har noen av de samme uvennene som gulrot, men legges fiberduk eller insektnett over plantene når insektene svermer, vil angrepet reduseres.
Høsting og lagring
Pastinakk av god kvalitet skal være velutviklet uten forgreninger og birøtter. De skal være sprø, saftige og faste i konsistensen. Pastinakk skal oppbevares kjølig og optimal lagringstemperatur er 1-3 °C. Den har lang holdbarhet hvis lagringstemperatur og luftfuktighet er ideell.
Før du går igang med å dyrke pastinakk:
- Vurder om jorda er egnet
- Velg sort
- Kjøp fiberduk
- Vurder lagringsmulighetene
TIPS
Pastinakk setter god smak på supper og gryteretter, men pass på, den er kraftig i smaken så man trenger ikke bruke så mye av den. Kan også brukes til hjemmelagede rotfruktchips.