Perilla hører til leppeblomstfamilien og blir en buskaktig, opp til 90 centimeter høy plante. Bladformen kan minne litt om nesle, men bladene kan også være mer runde eller spisse og finnes i grønne, røde eller tofargete (rød/grønn) variasjoner. Perilla setter ikke spesielle krav til jorda, men lett, sandholdig jord passer bra for denne varmekjære arten, som også tåler jord med litt lav pH. Den vil gjerne ha mye sol, men tåler litt skygge hvis temperaturen er høy.

Perilla. Foto: Bjørgli og Bergersen

Perilla. Foto: Bjørgli og Bergersen

Dyrking

Perillafrøene er små og må derfor sås grunt. Spirer ikke frøene, kan det skyldes at de er spiretrege og trenger en hvileperiode (kan legges i kjøleskap i et par måneder). Aler man opp planter innendørs, kan frøene sås fire til fem uker før forventet planting.

La småplantene stå inne ved om lag 20 °C og plant dem ut med 20-30 centimeter avstand i raden og en radavstand på 30-60 centimeter når jorda er blitt varm om våren og faren for nattefrost er over. Perilla kan også sås direkte på friland.

Har du tilgang på svart plast, så legg den over jorda før planting, det vil heve jordtemperaturen og hindre jordsprut på plantene. Fiberduk kan legges over plantene, noe som vil heve temperaturen i plantesjiktet. Perilla er ganske tørkesterk, men bør likevel vannes ved langvarig tørke. Disse plantene har ikke spesielle gjødslingsbehov, men kan gjødsles med «normaldose». Det er ikke kjent at skadedyr og sjukdommer gjør alvorlig skade på perilla her i landet, men erfaringen med å dyrke planten er ikke så stor i Norge.

Sesong

Små blad kan høstes allerede etter 40 dager, mens større blad trenger to måneder for å bli store nok. Høster man hele planten, bør de ha 2-4 varige blad. Perilla kan høstes helt fram til nattefrosten. Blad kan høstes fra plantene flere ganger og holder seg noen dager i kjøleskap.

Bruk

Perilla finnes som sagt i flere farger og fargekombinasjoner og egner seg derfor godt til garnityr. Røde sorter gir stor avling, men regnes for å ha dårligere smak, og brukes derfor mest for fargens skyld. Smaken beskrives som sammensatt og varierer, men er sterkt aromatisk med en anelse sitrussmak. Bladene brukes som krydder og garnityr, rå eller kokt til en mengde ulike retter. Bladene er rike på kalsium og jern. Perillablad brukes hele eller snittet i strimler. Grønne perillablad brukes ofte rundt sushi eller servert med “sashimi”. Japanere bruker også bladene i supper, risretter, tofu eller rundt kjøttstykker.


Botanisk navn: Perilla frutescens var. crispa
Norsk: perilla, shiso
EngelskBeefsteak plant