Rødbeter (Beta vulgaris var. conditiva) hører til amarantfamilien og er en toårig vekst. Frøene såes om våren straks jorden er klar. Utover i vekstsesongen dannes det en tykk sylindrisk eller rund rot. Blir rødbeten stående i jorda over vinteren vil det vokse opp en blomsterstengel som gir frø utover høsten det andre året.

Sorter

Rødbetsortene kan grovt deles inn i to former; sylindriske og runde. Innen disse to formene er det variasjoner både i farge og fasong. En sylindrisk form er å foretrekke hvis en skal skjære rota i pene skiver til sylting, men lange, sylindriske sorter krever løs og dyp jord. De rundere rødbetsortene vokser mer i diameter og krever derfor ikke fullt så dyp jord. Sortene varierer fra dype, mørke rødfarger via lysere røde, oransje, gule og til hvite beter. Noen sorter har ringer i kjøttet som gir dekorative effekter på tallerkenen. ‘Forona’ er en mye brukt sylindrisk rødbete. ‘Burpees Golden’ er gul, ‘Albina’ er hvit og ‘Chioggia’ er rød med hvite sirkler inni. Velg sorter som ikke stokkløper så lett (danne blomsterstengler første året). Stokkløping kan forekomme ved lang dag og lav temperatur om våren (under 12-15 °C i 2-3 uker).

Dyrking

Så frøene direkte på vokseplassen 2-3 cm dypt i mai. Klapp jorda til (ikke for hardt) etter såing slik at frø og jord får god kontakt. Bruk størst avstand hvis det skal dyrkes store runde sorter, de krever mer plass. Radavstand 25 cm. Så flere frø i grupper, paletter, med 8-10 cm mellom. Tynn til én plante per palett etter hvert som de trenger plassen. Spiretiden er om lag 14 dager. Tynn småplantene slik at det blir om lag 40 planter per kvadratmeter.

Jord og gjødsling

Rødbeter trives best i moldrik og veldrenert sand, silt eller morenejord, men kan dyrkes på de fleste jordarter. Dyrkes det på leirjord eller steinrik jord kan røttene blir kantete og ujevne. Vær oppmerksom på at betene særlig trenger vann som småplanter og i fasen hvor røttene skal legge på seg. Rødbeter er middels næringskrevende.

Plantevern

Rødbeter kan angripes av skurv på røttene, betefluelarver som minerer bladene, rotbrann og bladflekksjukdommer. Sørger man for gode vilkår (god jord, vekstskifte, god gjødslingsstrategi, vanning) for plantene vil disse problemene ikke bli så dominante.

Høsting og lagring

Ta opp hele rødbetplanten ved høsting og kutt bladverket godt over bladfestet. Kutt ikke av rotspissen. Rengjør rødbetene og unngå sår, trykk og støtskader på røtter som skal lagres. Rødbeter har god holdbarhet og lagres best ved 2-4 °C og høy relativ luftfuktighet som kan oppnås ved å legge dem i plastposer med hull eller plastforede kasser, altså ikke for tett og ikke for luftig. Uttørking gir slappe rødbeter og for fuktig miljø kan gi råteskader. Kok rødbeter med skallet på og la 4-5 cm av bladfestet sitte på. Da unngår man at rødbetene blør og mister fargen. Bruk gummihansker og «flå» av skall og bladfeste når rødbetene er varme.

 

TIPS

  • Vurder om jorda er egnet
  • Velg sort (sjekk frøforhandlernes nettsider for bilder og beskrivelser av egenskapene).
  • Vurder lagringsmulighetene om du skal ha dem utover høsten
  • Kok rødbeter med skallet på, skrell dem etterpå
  • Rødbeter er også gode ukokt i råkost, da må du skrelle dem først
  • Bruk litt rødbete i smoothie for en frisk farge og fyldig smak