Bak dette eksotiske navnet skjuler det seg en spiselig krysantemum. Det er samme art som den planten vi kjenner som prydplanten kronkrage eller prydkrysantemum. I løpet av noen få forsommeruker kan shungiku bli et fint tilskudd til de andre smakene fra grønnsakhagen.

Dyrking

Shungiku er ikke kravstor, den er lett å dyrke og vokser raskt. Fra såing til første gangs høsting går det bare fire til fem uker. I løpet av åtte uker kan plantene begynne å blomstre.

Denne arten passer bra til norsk klima fordi den tåler noe frost og vokser dårlig i sterk varme. Plantene tåler både skygge og full sol, men sterk vind kan gi skade på bladene.

Shungiku bør stå i godt drenert jord og liker ikke vannmetta jord. Den er derimot ganske tørkesterk, men må selvfølgelig vannes ved kraftig tørke. Frøene kan sås gjennom hele vekstsesongen, slik at man stadig har tilgang på nye blad, men plantene går raskere i blomst i den varmeste tida om sommeren.

Det er lett å høste frø og noen vårsådde planter bør stå i fred, slik at man sikrer neste års frøforsyning. Så direkte på friland utover i vekstsesongen, la plantene stå med en avstand på 5-15 centimeter og radavstand på 30 centimeter. Shungiku krever ingen spesiell gjødsling og egner seg fint som en kort kultur enten før eller etter andre vekster.

Sesong

Man kan enten høste hele planten etter fem til åtte uker eller høste skudd flere ganger. Plantene har god gjenvekstevne. Toppene kan høstes når plantene er fire til fem uker, slik at de busker seg. Høstes skuddene regelmessig, hindrer man at plantene går opp i blomst. Ved såing etter 15. juli går plantene ikke så lett i blomst, og bladene kan høstes helt til frosten kommer. Shungiku visner raskt etter høsting og holder seg derfor bare noen få dager etter plukking.

Bruk

Selv om bladenes utseende varierer etter type, har de alltid en typisk kraftig, aromatisk smak (figur 15). Unge planter smaker best, blomstrende planter kan bli bitre. Blad og unge skudd kan spises rå, lett kokt eller stekt som egen rett eller i supper og gryteretter. Sungiku er en av hovedingrediensene i chop suey


Botanisk navnChrysanthemum coronarium
Norskshungiku, tong hu, spiselig krysantemum
Engelsk: Edible chrysanthemum, Chopsuey green, Crown daisy