Tekst: Åke Truedsson (artikkelen har tidligere stått i Norsk Hagetidend 1/2005)
Foto: Jens Fremming Anderssen

I mørketiden er det ikke stort vi får til ute. Vårsalat (Vallerianella locusta), escarolsalat/bredbladet endivie (Cichorium endivie var. latifolia) og romanosalat/bindsalat (Lactuca sativa var. longifolia) kan riktignok dyrkes ned til ÷15 °C i en drivbenk eller lignende, men det er ikke morsomt å gå ut og høste når det er kaldt og mørkt.

Så hva kan du gjøre på denne tiden? Du kan faktisk dyrke en del i vinduskarmen, på et bord eller i hagestuen, men noen elementer må først være lagt til rette, og ekstra lys er et av dem. Dagslyset holder ikke på denne tiden. Det beste er et dobbelt lysrør som henger ned over plantene og som kan justeres i høyden etter hvert, beste avstand til plantene er 5-10 cm. Helst bør de stå i et rom som er noe kjøligere om natten og med 15 timers ekstralys, styrt med et tidsur.

Når du har dette klart er det på tide å tenke på hva du skal dyrke i. Hvis det ikke er for tørt i rommet kan du dyrke i alle slags terrakottapotter og plastpotter. Bruk såjord til frøene, det får du kjøpt i egne sekker i butikken. Fukt jorda og så frøene med god avstand slik at det ikke blir for trangt med en gang. Træ en plastpose over potten eller plasser den i et miniveksthus.

Det første mange tenker på når det blir snakk om å dyrke i vinduskarmen er karse. Den er lettdyrket, særdeles nyttig med massevis av vitaminer, karotenoider, mineraler, og dessuten smaker det godt. Men det finnes mye annet. Prøv f.eks. rucolasalat (Eruca sativa), steinsennep (Diplotaxis tenuifolia), basilikum (Ocium basilicum), mizuna (Brassica rapa var. japonica), romanosalat, brokkoli og brønnkarse. Så gjerne noen frø av reddik og skjær av de spede bladene, og prøv annet du kommer på. Vanligvis vokser de bra og inneholder en masse nyttige stoffer. Du kan også gjerne så solsikkefrø og klippe av dem på spirestadiet.

Urter i vinduskarmen

Urter i karmen

Nå på vinteren kan du ikke være selvforsynt med urter fra hagen. Kjøp heller ferdige urter i butikken. Utvalget er stort. Et tips for kommende ettersommer er å grave opp noen urter i hagen og sette i små potter. Pottene oppbevares på et beskyttet sted, nesten frostfritt. Disse tas inn etter behov, og drives på et lyst og kjølig sted.

Du kan også plante hvitløk, del en hel løk i kløfter og plant dem i en 2-3 liter stor potte. Skal du få hvitløken til å gro, trenger den en kjøleperiode på et par uker i kjøleskapet først.

Krydder- og salatgrønnsakene friseres jevnlig med saksen, og det blir pynt til smørbrød, dryss til suppen og over de stekte potetene, i stuinger og salater, gjerne med tomater, løk, paprika og findelt frisk blomkål eller brokkoli til.

Mus som spiser timian lever 50 % lenger enn vanlige mus. Nå er ikke vi mus og kanskje ville den dosen musene fikk bli vel mye for oss, men en tust i en potte bør absolutt få sin plass i vinduskarmen, en god urt for helsen.

Selvdyrket, usprøytet, nyklippet, friskt og godt, lett tilgjengelig. Smak på ordene; det er ikke så galt å få et lite tilskudd som kan bety mye for helsen. Dessuten er det en hyggelig liten vinterhobby, noe å pusle med som er morsomt og ikke tar mye tid.

Urter i bed

Helse

Vi lever et godt liv i vår del av verden, så godt at det for noen gir negative konsekvenser i form av velferdssykdommer. Kanskje behandler vi heller ikke maten akkurat slik vi burde, ut fra hensyn til helse, hverken ved tillaging eller det vi tilsetter. Mange får helseproblemer nettopp på grunn av dette.

Kanskje skulle vi leve litt annerledes og spise litt mer grønt for å redusere den byrden vi legger på sykehus, samfunnet og våre nærmeste. Det koster vanligvis ikke noe ekstra å spise litt klokere, og vi behøver ikke ofre stort for å redusere risikoen for å komme med i den ekle statistikken. Kanskje mister vi noen hekto og blir litt mer aktive, og kanskje også litt yngre.

En hage gir mental glede og ro til sjelen. Vi har noe å jobbe med, et sted å koble av, noe vakkert å se på, noe å prate om med likesinnede og venner og noe å vise fram til interesserte. Dette er bra, og i tillegg kan vi høste en masse godt i en grønnsakhage.

Disse er det lett å lykkes med

  • Karse
  • Rucolasalat (Eruca sativa)
  • Steinsennep (Diplotaxis tenuifolia)
  • Basilikum (Ocium basilicum)
  • Mizuna (Brassica rapa var. japonica)
  • Romanosalat
  • Brokkoli
  • Brønnkarse
  • Reddik

 

Dill fra butikken

Urter fra butikken – slik steller du dem

Først må det sies at om du kjøper urter fra et seriøst hagesenter vil du få en mer robust plante enn om du kjøper fra matvarekjedene. De er dyrket frem hurtig og noen ganger klapper de sammen. Litt ny jord, en større potte og litt bedre plass etter avhøsting kan gi en frisk start.

  • Pakk inn urtene før du tar dem ut av butikken. Spesielt basilikum tåler ikke under 10°C før den blir redusert.
  • Hjemme skal plantene ha lys, lys og atter lys. En mørk kjøkkenkrok kan ta knekken på dem. Vekstlys er å foretrekke i den mørke årstiden.
  • Jorda skal holdes fuktig, men ikke direkte våt.
  • Når du tar blad av urtene knipes de like over et bladpar, da vil nye skudd dannes i bladhjørnene.

Obs! En viktig forutsetning for at urtene skal trives hjemme hos deg ligger i behandlingen de har fått i butikken. Har plantene blitt utsatt for kulde eller stått på et mørkt lager før de kommer ut i butikken kan de allerede ha fått seg en trøkk som de ikke vil komme seg av igjen.

Tekst: Åke Truedsson (artikkelen har tidligere stått i Norsk Hagetidend 1/2005)