Vekstskifte handler om hva vi dyrker hvor i kjøkkenhagen
I en kjøkkenhage må vi spille på lag med jord og planter for å unngå opphoping av skadedyr og sykdom eller tømme den for næringsstoffer ved ensidig dyrking.
I en kjøkkenhage må vi spille på lag med jord og planter for å unngå opphoping av skadedyr og sykdom eller tømme den for næringsstoffer ved ensidig dyrking.
Når en skal bestemme tykkelsen på vekstjordlaget, må en ta hensyn både til undergrunnen, hva som skal dyrkes og nedbør/vanntilgang.
Dekk bar jord med gressavklipp, løv og annet som meitemarken kan jobbe videre med.
Med dyrking og gjenbruk i fokus lurer mange på om avlingen blir forurenset av stoffer fra det vi dyrker i. En jordforsker gir oss sikre svar.
Hagefolk bruker hyppig tilhenger til frakting av jord og planter. Men mange kvier seg. Særlig rygging med henger syns mange er krevende.
Mange vil dyrke med miljøet i fokus. Også når det kommer til gjødsel. Gullvann, eller urin, har mange fordeler i så måte.
En lettvint metode som omdanner matavfall til næringsrik jord og gjødsel på få uker. Ikke egentlig kompost, matavfallet fermenteres før omdanning.
Tildekking av jorda forhindrer frøugresset i å spire, holder på fuktigheten og gressavklipp gir næring til jorda.
Hva er egentlig jord? Hva er god jord og hva er dårlig jord? Er kompost jord? Kan vi gjøre jorda bedre enn den er?
Over bakken har kveke vaiende, vakre aks og brede, gressgrønne blad. Under; hvite, seneliknende, rotslående stengler som skyter fart med lysets hastighet.