Kompostering med bokashi foregår i en lufttett bokashibøtte. Der legger du alt du har av matavfall lagvis med bokashistrø, et hveteklibasert strøssel som inneholder effektive mikroorganismer. Mikroorganismene er naturlige mikrober som setter i gang en gjærings- eller syrningsprosess når de kommer i kontakt med organisk materiale, som matavfallet ditt, i et lufttett miljø. Det organiske materialet brytes opp, men det skjer ingen forråtnelse. Alle proteiner, vitaminer, mineraler og næringsstoffer blir værende i komposten.

Tretrinns-rakett

Bokashikompostering kan sammenliknes med en tretrinns-rakett.Bokashi

TRINN 1
Fyll bokashibøtta med matavfall og bokashistrø én gang hver dag.
Bokashi

TRINN 2
Etter en uke eller to er bøtta fylt opp og trenger en to-ukers hvile- eller gjæringsperiode innendørs. Da begynner du å fylle bøtte nummer to. Alle bokashi startsett inneholder to bøtter.
Bokashi

TRINN 3
Bokashien skal nå i kontakt med jord. Når hvileperioden er over, tømmer du innholdet i bøtta over i en jordfabrikk. Det kan være en pallekarm eller en kasse med litt jord, inne eller ute. Du kan også grave det rett ned i jorda ute. Er det over 15 grader i jorda eller der jordfabrikken står, kan du ha ferdig kompostjord etter 3–6 uker.

All næring til jorda

Med tradisjonell kompostering slippes mye karbon ut i luften som CO2 og metan, i stedet for å bli ført tilbake til jorda. Beregninger utført i et nederlandsk forskningsprosjekt fra 2013 viste at antall CO2-ekvivalenter per tonn kompost var mer enn 10 ganger høyere for tradisjonell varmkompostering enn for bokashi.

Med tradisjonell kompostering forsvinner mange av næringsstoffene underveis i prosessen, men bokashi-fermentering bevarer næringsstoffene og fører dem tilbake til jorda.

Gratis gjødsel

Har du en bokashibøtte med tappekran, kan du tappe næringsrik gjødsel til plantene dine 1–2 ganger i uka. Den skal blandes med vann i forholdet 1 til 100. Selv godt uttynnet vil den være i sterkeste laget for spirer og veldig unge planter, men de andre plantene vil elske den. Hvor mye bokashivæske hver bøtte produserer, er avhengig av hva slags matavfall som er i bøtta.

Som medlem av Hageselskapet får du rabatt om du handler hos Bokashi Norge. Les mer her.