For at frø vi sår direkte skal spire godt i kjøkkenhagen, er det viktig å vente med å så til jorden har blitt litt varm. Jo lunere den er, desto bedre blir spiringen, som regel. Sår vi for tidlig blir spiretiden veldig lang, frøene svekkes og kan i verste fall råtne. De ekstra varmekrevende bør sås inne en tid før utplanting. 

Finn temperaturen

Jordtemperaturen finner du ved å bruke et egnet termometer som du stikker litt dypt. Et jordtermometer får du kjøpt i et rikholdig hagesenter. Eller du kan bruke et annet termometer som har litt lengde. Jordtemperatur måles vanligvis ved 10 cm dybde. Termometeret som er avbildet var opprinnelig ment til å måle temperaturen i en flaske vin. 

Pallekarm dekket med et pleksiglass for å øke jordtemperaturen.

Bruk drivhuseffekten

Den enkleste måten å øke jordtemperaturen på er å legge et pleksiglass over pallekarmen. Drivhuseffekten vil raskt gjøre jorda mye varmere enn om naturen får gå sin naturlige gang. At dekket er av plast hindrer samtidig jorda fra å tørke ut. Pleksiglass som passer i mål til pallekarmer fås kjøpt hos f.eks. Biltema. Husk å legge noe tungt på pleksiglasset så det ikke blåser bort.

Klar, ferdig, så

Når jorda er litt varmere enn minimum spiretemperatur, er det såklart. Når du skal så mange forskjellige grøder må du altså så i flere omganger. Så de minst varmekrefende først. 

Tabell med spiretemperaturer for grønnsaker.