Har man en lukket, isolert varmkompostbeholder er det fullt mulig å kompostere matavfall til jord også om vinteren. Men det krever litt ekstra innsats. 

Mat smått og ofte

Det beste rådet for kompostering i den kalde årstiden er hyppig mating, gjerne hver eller annenhver dag. Jo kaldere det er, desto oftere mating. Servere gjerne små biter, de er lettere å fordøye enn store. Maksimum størrelse som et egg er hovedregel, men lag gjerne endra mindre biter når utetemperaturen er lav. Har du lite matavfall (topp!), bruk greipet hyppig og sørg for at det ikke får lov til å fyse – fram til neste mating. 

Innsiden av en varmkompostbeholder.

Det letteste er å holde komposten i gang. 

Selvgående 

Når komposten «går» skaper nedbrytningsprosessene i seg selv nok varme til at beholderen ikke fryser. En varmkompost kan bli opp mot 70 grader, uten tilførsel av varme, selv når det er kuldegrader ute! Men har den først stoppet opp, går det ikke mange dagene før hele dunken er bunnfrossen. 

Søtsaker – ikke bare på lørdag

Kompost elsker søtsaker. Går det tregt i kulda, kok opp en liter eller to med vann og lag skikkelig søtt sukkervann. Sukkeret gir energi til mikrolivet og vannet gjør komposten litt varmere. Men er komposten veldig våt er dette ingen god idé. Passe konsistens på kompost er som saftig sjokoladekake. Blir det for vått vil det kunne stoppe opp prosessen, som trenger fukt, men også luft. Les mer om kompost.

En hånd heller sukker i en kjele fra et desilitermål.

Reker – god vintermat

Rekeskall i en hvit bolle. Rekeskall gir fart i treig kompost. Unn deg et måltid reker og server skrellet til varmkomposten, sammen med en god dose strø. Vanligvis er dette alt som skal til for å vekke mikrolivet og sette i gang komposten. Husk å følge opp de neste dagene med luftig. Vann om det er tørt. 

Varme på flaske

Har komposten blitt helt kald, men ikke frosset helt, kan den vekkes med varmeflasker. Fyll et par halvannenliters flasker med det varmeste vannet fra springen. Tilfør matrester og strø i komposten som vanlig og bland godt med luftegreipet. Stikk så flaskene godt ned i blandingen med tuten ned. Pass på at bunnen vises i jordoverflate, så det blir lett å finne dem igjen. Vanligvis våkner komposten til liv etter en dag eller to. Skjer det ingenting, gjenta runden med varmeflasker en gang til. 

To halvannenliters flasker opp-ned i en kompostblaning.

Huskeregel: 3 del mykt, grønt avfall til 1 del vedaktig avfall/strø. 

En butt med matavfall, to varmeflasker og strø i en sekk.

Benytt de milde dagene

Har komposten gått kald og etter en lang kuldeperiode? Benytt milde perioder hvis været skulle snu. Kjør flasketrikset, det pleier å virke.