1. Pass på pottene

Tøm og vask alle potter, krukker og kar du har hatt sommerblomster i. Jorda kan du bruke som jordforbedring i bed, eller du kan tømme den i komposten. Husk at lecakuler eller potteskår som har gjort nytten som årets drenering, kan brukes om igjen. Har du noen særlig ømtålige potter du er redd for, bør du sette dem luftig med bunnen i været på et beskyttet sted, gjerne under tak eller en presenning. Også såkalt frostsikre potter kan sprenges dersom de blir stående fulle av våt jord som fryser.

To nyvaskede terrakottapotter vendt opp-ned og klare for vinterlagringen.

2. Ikke klipp ned staudene

Det kan være fristende å rydde godt opp i staudebedet før vinteren, men det beste er å la det være. Plantene trenger tid til å visne helt ned. Da har de større sjanse for å klare vinteren og bli store og frodige neste vår. Vil du likevel rydde i bedet, klipper du de visne staudene ned til ca. 10–15 cm over bakken. Ikke riv opp visne plantedeler, da er det stor risiko for at du også river opp hvilende knopper som skal bli blomster og blad til våren.

En stuade, hosta, visner ned og har gule blad om høsten.

3. Rydd opp under frukttrær

Gammel nedfallsfrukt og visne blad under frukttrærne er overvintringssted for soppsporer, virus, egg og larver fra skadeinsekter. Det er derfor viktig å holde det ryddig under frukttrærne. Fjern også fruktmumier, det vil si angrepne, skadde frukter som henger igjen på trærne. Soppsykdommen gul monilia kan overvintre i fruktrestene og smitte tilbake til ny frukt neste år.

Nedfallsfrukt på bakken om høsten.

4. Dekk ømfintlige planter

Noen planter trenger en luftig dyne for å klare vinteren. Du kan dekke med løv, halm, granbar eller kvist, men vent til kulden kommer. Blir plantene liggende dekket i lange mildværsperioder, kan de angripes av sopp. Aller helst skal telen så vidt ha satt seg i jorda før dekket legges på.

En mann dekker et staudebed med vissent løv om høsten.

5. En siste sneglesjekk

Sett på deg “sneglebrillene” og ta en siste runde på leting etter snegleegg og sneglebarn. Løft på planker, steiner, blad som ligger tett nede på jorda, potter og andre kjente gjemmesteder. Samle fangsten i en bøtte og hell over kokende vann. En grundig innsats i høst vil spare deg for mange ergrelser til våren.

Klaser med hvite egg av brunskogsnegl.

6. Ta inn planter ømtålige løker og knoller 

En del løker og knoller må tas opp av jorda før frosten kommer og lagres innendørs om vinteren om du vil se plantene igjen neste år. Det kan være georgineknoller (Dahlia), gladioler, duftgladioler, knollbegonia, værhane eller andre knoller og løk med eksotisk herkomst. Overvintre dem luftig og frostfritt så kan de drives i gang og plantes ut igjen til våren, når faren for frost er over.

En bunt duftgladioler med løken på på et grått trebord om høsten.

7. Se over redskapen

Vask all redskap med såpevann, gjerne med en dråpe salmiakk for å løse opp plantesafter som har satt seg fast. Men salmiakk fjerner også olje og beskyttende hinner. Gni derfor alle deler som kan ruste eller har bevegelige deler med litt olje etter at de har tørket. Treverk blir tørt, så her må du til med litt med en annen olje, egnet for trebeskyttelse. Så er de klare til bruk når neste sesong starter.

En dame vasker en spade med kost i en grå bøtte.

8. Gled fuglene

Har du ikke begynt å mate fuglene, er det på tide å gjøre det nå. For å hindre at de blir syke, bør fuglematere vaskes regelmessig. Vask både fuglebrettene og de ulike materne godt før du legger ut maten. Når alt er helt tørt, kan du fylle dem med blant annet frø, meiseboller og nøtter. Fuglebrettet bør ha tak, slik at maten ikke blir fuktig. Plasser brett og matere slik at katter ikke får tak i fuglene når de sitter og spiser. Oppskrift på hjemmelaget fuglemat. 

En pilfink sitter på en fuglemater.

9. Steng krana

Kraner, slanger, spredere, vanningspistoler og annet vanningsutstyr tåler ikke frost. Tøm derfor anlegget og ta inn alle løse deler før frosten kommer. 

Vann renner fra en gammel utekran.

10. Legg høstløk

Vil du ha vårblomster som krokus, vinterblom, snøklokker tulipaner, ruteliljer eller narsisser (påskeliljer og pinseliljer) i hagen til våren, må løkene legges i jorda nå. Løk kan du bestille på nett eller kjøpe i hagesenteret. Les hvordan du gjør det her.

En damme legger tulipanløk i et staudebed om høsten.