Å kjøpe et veksthus er for de fleste en stor investering og utvalget i form, størrelse og materialer er stort. I tillegg påvirker personlige behov og ønsker hva som er det beste valget, i tillegg til budsjettet. Vår fagekspert har vært i dialog med et medlem. Kanskje kan deres vekshusprat hjelpe deg til å gjøre et godt valg. 

Husk at medlemmer får gratis svar på alle grønne spørsmål av våre fageksperter.

Per spør:

Det ligger annonser om drivhus på nettet fra mange produsenter, med stor variasjon i priser, modeller og størrelser. Kan dere si noe om kvalitet, i forhold til pris og hus fra ulike leverandører? For meg betyr tåleevne i forhold til snølast noe, mens vind er uten betydning. Det sies man tar på seg mye jobb med drivhus. Har dere noe å si til det? Er et hus på 8 kvadratmeter normalt stort nok, eller bør jeg velge et større? Jeg har god plass. 

Fageksperten svarer:

Det er et ganske stort utvalg av veksthus på markedet. Jeg kan ikke uttale meg spesielt om konkrete hus, det har ikke personlig kjennskap til. Jeg vil derfor gi deg et generelt svar. 

Først størrelse: 
Alt avhenger av hva du skal bruke drivhuset til. Dersom du ønsker å kombinere dyrking med sitteplass, blir 8 m2 for lite. Da bør du opp mot 15 m2 eller mer. 

I et hus på 8 m2 er det ikke plass til veldig mange planter. Mye av arealet går faktisk med til den gangen du må ha for å få plass til deg selv. Dersom du vil ha plass til et lite arbeidsbord og litt utstyr til vanning, planting, høsting osv, vil jeg anbefale at du øker til 10–12 m2.

Mitt drivhus er 12 m2. Der er det plass til et opphøyd dyrkingsbed på den ene siden og på kortsiden. På den andre siden har vi plass til en liten hylle med utstyr, potter, gjødsel og så videre og en liten vanntank som samler vann fra drivhustaket.

Et lite vekshus fylt av en vindrue

Snølast og annen påvirkning:
Det er ikke så mange leverandører som oppgir dette. Ta utgangspunkt i de som tåler mye vind. De har kraftigere profiler og tåler dermed mer. Bredden på glass/plater varierer ikke så mye mellom leverandører, så da må du heller tenke på materialtype og materialtykkelse.

Glass i taket veier mye i seg selv, og dermed vil mulig snølast reduseres noe. Dersom det er fare for at drivhuset kan utsettes for ballspill eller liknende bør du vurdere sikkerhetsglass eller kanalplater. Husk også på at vegger av glass ikke skjuler noe. Jeg bruker drivhuset til oppbevaring av hagemøbler og liknende på vinteren. Da er det greit med kanalplater som hindrer direkte innsyn til alt rotet. Merk at noen leverandører leverer hus der du kan velge glass eller plast på de veggene du selv vil, det gir litt flere muligheter. 

Et veksthus nesten i knestående på grunn av snø.

Isolasjonsevne:
Dersom du ønsker å starte tidlig i drivhuset, bør du velge et med god isolasjonsevne. Materialer med god isolasjonsevne har lav U-verdi. Kanalplater bør være minst 10 mm tykke for å ha noe særlig til isolasjonsevne. Det fins også leverandører som fører hus med 16 mm tykke plater. Det fins også leverandører som har 2-lags isoIerglass, men det koster en del mer. 

I tillegg bør du vurdere å legge frem strøm til litt varme og eventuelt lys i hver ende av sesongen. 

Sjekk gjerne også om det er mulig å kjøpe til flere lufteluker i taket. Det er som regel underkapasitet på ventilasjonen i hobbydrivhus. 

Ekstrautstyr: 
Automatiske åpnere, som styrer luftelukene ut fra temperatur gjennom døgnet er vanligvis ikke inkludert i prisen på huset. Slike er smarte og arbeidsbesparende. Et vanningsanlegg er også med på å begrense innsatsen som må gjøres i huset. Mange glemmer å tenke på at det faktisk aldri regner i et vekshus. Et slikt anlegg kan selvfølgelig installeres på et senere tidspunkt. 

Dyringsbord, hyller eller opphengskroker er også smart å vurdere ved innkjøp av hus. De er ofte laget spesielt til huset med smarte festeanordninger. 

En såkalt frostvakt med termostat er praktisk for å hindre at plantene fryser om vårnatta blir kald. 

Nærbilde av en lufteluke i et veksthus.