For å gi plass for ulike behov og romme både veslejenta, storebrødre og jevnaldrene naboer dropper vi ferdigvarianten kjøpt på bygger´n og snekrer den selv etter egne, tilpassede mål. 

Plassering på tomta

Å planlegge hvor sandkassa skal stå er nesten viktigere enn hvordan den er konstruert. En sandkasse er noe av det minst mobile man har, om man skulle bli grepet av anger.

Til vår sandkasse velger vi østsiden av tomta der morgensola gir god varme under den første leken rundt frokosttider. Samtidig vil sandkassa her på brennhete ettermiddager ligge i en svalende skygge.

Ting å tenke på ved valg av plass:
  1. Sol/skygge Når på dagen vil det være mest aktivitet og hvordan står solen da?
  2. Overvåking Ser du sandkassa fra kjøkkenbenken eller terrassen når barna leker alene?
  3. Trafikksikkerhet Sørg for avstand og/eller fysiske stengsler mellom lekeområdet og trafikkert vei.
  4. Søl Mye av sanda har en tendens til å havne utenfor. Sett derfor av en sone rundt sandkassa som kan tåle dette.
Vår kasse fikk disse målene: 

Lengde: 210 cm
Bredde: 130 cm
Høyde: 30 cm

En oppkrittet ramme på gårdsplassen. Her skal sandkassa ligge.

Materialer

Fra trelasthandelen kjøpte vi inn impregnert konstruksjonsvirke som vi selv kapper i riktige lengder.
Vegger:  28×145 cm
Sittebrett: 48×148 cm
Hjørner: Her fikk vi bruk for noen gamle materialer vi hadde liggende. Riktignok er de ikke impregnert, men byggverket skal bare stå i et begrenset antall år. Sandkassa er primært tiltenkt barna, – ikke barnebarna. Dessuten er det materialene som holder på sanda som konstant er eksponert for fuktighet og dermed mest utsatt for råte.

Materialer stilt opp mot en vegg. I forgrunnen en gul kappsag.

Første omfar 

Innen lafting av hus kaller man dette for første omfar, det vil si de nederste stokkene.
Fest dem ihop med solide skruer. Skru midt på bordet slik at det er ledige plass for skruer som kommer senere i prosessen.

Den første firkanten av planker er ferdig montert.

Hjørner

Disse skrus fast med solide skruer. Pass bare på at skruene ikke er så lange at de stikker ut på den andre siden. Siden dette er uimpregnerte materialer kan behovet for å bytte hjørnene melde seg med tiden. Vi skrur dem derfor fast kun fra utsiden, slik at vi ved evt. senere restaureringsprosjekter slipper å grave oss ned til skruene.

En hånd skrur fast solide skruer med en gul drill.

To hjørneplanker er montert fra utsiden.

Alle hjørner og andre omfar er montert.

Detalj av hjørnet

Beis

Ja, vi er strengt tatt ikke ferdig med sandkassa. Men kundene hamrer på døra så vi får ta noen snarveier for å fremskynde lanseringen. Beisen må få tid til å tørke, så det haster. 

 

Sandkassa er halvveis beiset ferdig.

Detalj av hånd med penser som beiser endestykkene.

Sittebrett og fiberduk

For at arbeiderne skal sitte godt og for at sandkassa skal få litt finere finish, legger vi på et sittebrett på toppen. Det gjør også kassa mer stødig og beskytter hjørnebordene.

Vi legger samtidig en fiberduk i bunnen. En duk i bunnen har flere funksjoner. Bygger man sandkassa på friland (plen/jordbunn) forhindrer duken at ugress tar seg inn.
Plasserer man sandkassa på hardt underlag som tre – eller som her på asfalt – holder duken sanda på plass slik at den ikke renner ut.

Den nesten ferdige kassa med kant og fiberduk i bunnen.

Detalj av solide skruer som er montert i hjørnebordene.

Innsiden av sandkassa er kledd med svart fiberduk.

Sand

Når du skal kjøpe sand er det fristende å kjøpe 10- eller 20-kilossekker fra butikken. Vær oppmerksom på at selv den minste sandkasse rommer mer enn du tror. Sjekk med din nærmeste leverandør av sand, jord og singel, et pukkverk. Mange av disse har egne sandkassesand-kalkulatorer som beregner hvor mye du vil trenge. Ofte vil det lønne seg å kjøpe sand i løsvekt. Husk bare at den bør hete støpesand eller sandkassesand slik at den er byggbar.

Til denne sandkassa bestilte vi 2 tonn sand. Da ble det litt til overs, men du som hageeier bør ikke være altfor engstelig for å bestille for mye. All sanden du ikke får plass til i sandkassa kan du gjemme bort på et egnet sted på tomta og ta av ved behov. Sand kan nemlig brukes til massevis av ting i hagen.

  1. Mange planter vil ha godt drenert jord å vokse i. Ved å tilføre sand i jorda drenerer den vannet bedre.
  2. Et lager av sand er kjekt å ha hvis du plutselig skal mure noe.
  3. Etter å ha sådd frø kan du dekke jorda med et tynt lag av sand for å forhindre fordampning. Fuktigheten holder seg da stabilt rundt frøet som skal spire.
  4. Sand kan brukes til å “dresse plenen”, slik som gjøres på golfbaner. Den jevner overflaten og gressplantene trives bedre. 

Tre glade barn i gang med gravearbeidet i den nye sandkassen.