Å formere stueplanter er enkelt, billig, krever liten plass og ingen forkunnskaper. Å ta en stikling vil si at vi fjerner en del av en plante for å få denne til å slå rot (ofte kalt å ta en avlegger. Avlegging er en annen formeringsmetode, oftest brukt på busker, ikke potteplanter). Stiklinger kan tas fra forskjellige steder på planten, avhengig av hvor planten lettest danner røtter. 

Valg av planter

Mange av våre vanligste potteplanter/stueplanter kan formeres med stiklinger. Toppstiklinger er det som ofte brukes, men undersøk i litteratur eller snakk med fagfolk på gartnerier eller liknende hvis du er i tvil.

Tid for stiklinger

Den beste tiden for å høste stiklinger er i perioden fra og med februar til og med juli. En morplante skal være frisk, i god vekst og saftspent. Vann den godt dagen før du skal ta stiklinger. 

Jord til stiklingsformering

Bruk gjerne så- og kaktusjord som inneholder sand. Jordblandingen inneholder også lite næring. Mer luft og bedre drenering fremmer rotvekst. Bruk relativt små potter, i liten jordmengde er det også mer luft. Når plantene har rotet seg godt og fått litt størrelse bør de pottes over i litt større potter og med mer næringsrik jord. 

Stell stiklingen

Klipp av en stilk som består av en topp og flere bladpar. Knip av toppen. Det skal være blad på stiklingen for å holde den i live mens røttene dannes, men ikke for mye, da kan stiklingen tørke inn før den har rukket å få røtter. Fjern bladene nedover stilken, områdene der bladene sitter har anlegg for å danne røtter. Men det skal ikke blader i jorda, da blir det lett råte som dreper stiklingen. Er det fremdeles mye blad på stiklingen kan bladene halveres med en saks. 

Hender høster en stikling fra en peperomiaplante med en blomstersaks.

Vann

Stikk stiklingen i jorda og vann forsiktig. Jorda skal være fuktig, men ikke våt. For mye vann kan gjøre at stiklingen råtner. Trekk en plastpose over potta eller sett potte med stikling i et minidrivhus, det vil redusere fordampningen. Stiklinger av kjøttfulle, saftige planter kan noen ganger stikkes uten at vi dekker den med plast. Da er det viktig å følge ekstra godt med, jorda må ikke tørke ut. 

Temperatur

Høy temperatur frammer roting, særlig er det fint med undervarme. Det er selvsagt forskjeller på riktig temperatur fra plante til plante, men for de fleste plantene vil det holde med ca. 25 °C. Når røtter vises under potta og stiklingen viser tegn til vokse har den dannet røtter. 

Lysforhold

Stiklingene settes lyst, men ikke direkte i sollys.


En tabell som viser hvilken formeringsmetode som passer til hvilken stueplante.

En rekke potteplantestiklinger satt i vann.