Et medlem av Hageselskapet skriver inn til oss:
- Jeg ble litt sein med å kjøpe høstens løker, det vil si at jeg ikke rakk å få dem ned i jorda før det begynte å fryse til. Nå i helga har det snødd ca. 10 cm, men det er mulig det kommer en mildværsperiode før jul. Løkene ligger nå i pakkene sine på et frostfritt rom som jeg holder på ca. 4 grader gjennom vinteren. Jeg oppbevarer begoniaknoller og diverse i samme rom. Kan jeg bare la løkene ligge i pakkene sine og sette dem i jorda til våren? Eller bør jeg legge 
dem ute hvis snøen går igjen, eller jord i potter?

K.H.

 

Fageksperten svarer:

Løkene må i jord for å kunne blomstre til våren, det er nå de skal sette røtter. Det er fortsatt mulig å legge løkene ute.

Selv har jeg brukt spett og hakket meg gjennom telen i midten av desember en gang, men blomstringen blir nok ikke like rik når vi legger løken så sent. Når du har så gode forhold inne, ville jeg heller valgt å legge dem i potter i lett fuktig jord.

På 4 grader vil løkene sette røtter og forberede seg til blomstring neste år på vanlig måte. Pass på at jorda ikke tørker ut, eller at den er alt for våt, da kan løkene råtne. Husk at når skuddspissene viser seg til våren trenger de lys. Er det ikke altfor kaldt kan pottene settes direkte ut, det gir best resultat.