Veksten bestemmer

Hos fredslilje kommer veksten fra vekstpunkter som ligger skjult i jordoverflaten. Blad og stilker står rett på jordoverflaten, det er ingen forgreining eller vekstpunkt oppe i planta. Formering av fredslilje må derfor gjøres ved å dele planten forsiktig i flere deler. For den som har delt stauden bladlilje (Hosta), blir det omtrent på samme måte.

Fredslilje uten potte.

Vår fredslilje viste seg å være sammensatt av flere individer (dette er ganske vanlig for da kan gartneren produsere tette planter raskt) som ganske enkelt kunne dras fra hverandre. Ved deling av eldre planter kan det være nødvendig å bruke kniv til å skjære planten i flere deler.

Plantingen

Vi valgte en flettet kurv kledd med innvendig plast til å plante i. I en slik beholder, som ikke har hull, trengs et drenerende lag, for eksempel lecakuler, for å hindre at jorden blir for våt ved vanning. For å holde kulene fra jorda, dekket vi dem med en bit fiberduk.

Plentekurv med lecakuler i bunnen, dekket med en tilklippet bit fiberduk.

Så er det klart til å dele. For ikke å skade røttene, startet vi med å vanne opp rotklumpen. Vi holder den under vann i en bøtte til den er mettet – boblingen slutter. Våt jord slipper røttene lettere enn tørr og færre røtter skades.

Så delte vi planten i tre deler og plantet hver og en av dem med god blomsterjord på rekke i kurven. Den største planten fikk stå i midten.

Fredsliljen delt i tre planter. Alle med fine røtter.

Jorda klemmes til godt, men men ikke for hardt, så røttene får god jordkontakt. Vann til slutt med rent vann. Gjødsel må vente et par uker. 

Vanning av nyplantede fredsliljer.

Til slutt dekket vi jorda med dekorstein. Det ser pent ut, samtidig som det begrenser fordamping og hvor ofte vi må vanne.

Jorda i plantekurven dekkes med dekorstein

Husk! Etter omplanting må vi vente to–tre uker før vi gir gjødsel. Nye røtter kan ellers bli svidd av næringssaltene i gjødselen. Gjødsle bare når potteplantene vokser, i vekstsesognen, fra mars til august. Blomsterbåten fikk en lys plass, ved et nordvendt vindu, uten direkte sol.

Om fredsliljen

Fredslilje er en hardfør, lettdyrket stueplante som tåler det meste, unntatt kald trekk, drukning og direkte sol. Når planten er tørst, sier den tydelig i fra ved at bladene blir slappe og legger seg ned. Fredslilje er heller ikke næringskrevende og kan få bladskader av for kraftig og hyppig gjødsling. 

Fredslilje fins i mange utgaver, alt fra små bordplanter, til kjempesorter med enorme blad egnet for å stå på gulvet. Uansett størrelse, stellet er det samme; hold jorden lett fuktig og sett planten lyst, men unna direkte sol og uttørkende panelovner.

Fredslilje blomstrer med elegante, lengeblomstrende blomster som likner en liten kongle, omgitt av et hvitt eller grønnlig høyblad. Når planten ikke blomstrer er de store, mørktgrønne bladene fin dekor alene.