Gjør hagen klar for våren
Klippe, rake, rydde – endelig kan vi gå i gang med å rydde opp i hagen etter vinteren. Det er mye som skal gjøres, men husk på å nyte disse fine vårdagene!
Når all fare for frost er over, er det på tide å rydde i bedene etter fjorårets sesong. Hvor mye du vil rydde er opp til deg, vi gjør det først og fremst for at bedene skal se fine ut. Klipp bort blad og stengler fra staudene, men vær forsiktig. Ikke røsk og dra, da kan du ødelegge årets tilvekst, som ligger klar like under jordoverflaten. Kutt opp stengelbitene og la dem ligge som kompost i bed.
Pass på de små, nye spirene når du klipper ned stauder.
Rake plen
Å rake plenen er viktig for å fjerne dødt gress og skape gode vekstforhold for de nye gresspirene. Men dette må du ikke gjøre for tidlig på året. Plenen må ha tørket opp først. Hvis ikke, vil du skade jordstrukturen i plenen og rive opp plantene med røttene. En tørr plen tåler derimot en røff behandling – bruk kraft når du raker. Kvister og løv fra plenen legger du i komposten. Det er ingen grunn til å kjøre det bort fra hagen.
Første lukerunde
En grundig luking tidlig på våren, sparer deg for mye arbeid seinere.
Bruker du de tidlige vårmånedene til å luke, sparer du deg selv for mye arbeid seinere i sesongen. Napper du opp små frøplanter mens de fortsatt er små, hindrer du dem i å vokse seg store og sende ut mengder av nytt ugressfrø. På våren er jorda fuktig og myk, noe som letter lukearbeidet betraktelig. Fjern også rosetter av løvetann og groblad og start kampen mot annet ugress som kommer igjen år etter år.
Pass på frøplantene
Under mange av staudene finner du små frøplanter du kan plante andre steder.
Nå dukker de første selvsådde frøplantene opp. Så vær forsiktig når du i fullt kamphumør går løs på ugresset. Det er lett at de små frøplantene går med i dragsuget. Tar du vare på frøplanter av akeleier, juleroser, revebjelle, busknellik, forglemmegei, kongslys og martagonlilje og lar dem stå der de har slått seg til, få du ofte fine planter som passer akkurat der de står.
Tøm og vask potter
Rakk du ikke å tømme fjorårets potter og kar, gjør det nå. Nyplantinger bør alltid få ny jord i rene potter. Den gamle jorda er næringsfattig og har dårlig struktur og kan brukes som jordforbedring i bedet.
Trippel løkglede
Planter du avblomstrede løkblomster ut i hagen, kommer de igjen neste vår.
Når påskeliljer og andre vårblomstrende løkblomster som vokser i potter og kar avblomstret, ikke kast løkene. Plant dem heller ut i hagen. Der vil de etablere seg og blomstre på nytt neste vår. For insektene er det særlig viktig å finne planter som tilbyr næring tidlig på sesongen – noe vårblomstrende løkplanter gjør!
Herd småplantene
Planter som er sådd og vokst opp inne, må herdes før de kan plantes ut.
Små planter du har sådd fra frø er sårbare. De har hatt et beskyttet liv innendørs og tåler ikke å bli satt rett ut i sol, vind og skiftende temperaturer. For å hjelpe dem til å klare overgangen så godt som mulig, må de herdes. Det betyr å frakte dem ut på stadig lengre dagsbesøk og ta dem inn igjen om kvelden. Sett plantene på et skjermet sted, i ly for direkte sol og vind. Herdingen bør strekke seg over et par uker. Det er litt arbeid, men det hindrer at møysommelig dyrkede planter klapper sammen av en enkelt dag ute i sol og vind. Overvintrede planter må også herdes, tilvennes utelivet litt etter litt.
Langhåret plen
Når varmen endelig kommer, skyter plengresset fart. Og det skjer så fort at du bare skal snu ryggen til en kort stund før gresset er blitt for langt. Det viktige da er å ikke gyve på for fullt, men ta litt av gangen. Sett klipperen på det høyeste og klipp over flere ganger med dagers mellomrom. Hard klipping setter plenplantene tilbake og gjør dem svakere mot ugress og mose.
Nyt vårsola
Snøstjernene åpner sitt blide ansikt mot vårsola.
Det er en travel tid i hagen nå, men glem ikke å nyte disse herlige, tidlige vårdagene. Sett deg i solveggen med en kopp kaffe og nyt fuglesangen, varmen og alle de vakre vårblomstene som dukker opp overalt.