Sterk sol kan svi og tørke ut, kald vind kan sette tilbake eller i verste fall drepe planter som har hatt det lunt og godt inne, hvis overgangen blir for brå. Hjemmedyrkede plantene må derfor herdes, tilvennes utelivet, før utplanting. 

Et grønnsaksbed dekket til med agryul for å gi plantene en myk overgang til utelivet.

Jo lengre tid vi bruker på tilvenningen, desto bedre takler plantene overgangen. En uke pleier å være tilstrekkelig, men bruk gjerne lengre tid på herdeprossessen. Har du få planter, kan du bære dem ut og inn. Ut i skyggen og i le om dagen, inn igjen om natten.

Planter stilt langs en vekshusvegg, beskyttet av doble lag agryllduk, gir god beskyttelse mot vær og vind i starten.

Men med mange planter blir dette for arbeidskrevende. Når frostfaren er over, sett plantene ut i le av en vegg, gjerne i skygge, og legg over et enkelt eller dobbelt lag agrylduk (fiberduk som kjøpes på rull i et velassortert hagesenteret, ment til formålet), det fungerer godt. Unngå at duken ligger direkte på plantene. Etter noen døgn kan du løfte opp duken om dagen. 

Langveggen av et veksthus har midlertidig blitt en plass for herding.

Vær oppmerksom dersom det ser ut til å bli en klar stjernekveld. Det betyr ofte nattefrost. Da kan doble lag agryl, kanskje i kombinasjon med ett eller flere fleecepledd gjøre susen. 

Tunge potter dekket av agryl og oransje fleece som  beskyttelse før en ventet frostnatt.