Vi luker og klargjør bedene om våren. Vi spavender jorda før utplanting så den blir lett og luftig, men samtidig et eldorado for katter som vil rulle seg i den og det som verre er. En sandkasse til barna vil tolkes som en åpen invitasjon for en nøden pus.

Katten er et renslig dyr som graver ned sine etterlatenskaper. Noen ganger blir vi først klar over at vi har hatt kattebesøk når vi oppdager groper og rot i de sirlige radene vi har sådd i kjøkkenhagen. Da må alt gjøres på nytt, for frø som spirer, hvis de spirer i det hele tatt, vil spire hulter til bulter.

I butikken og på nettet finnes det et utall produkter som skal holde katta unna hagen din. Veien fram til det perfekte middelet for deg og ditt bed kan bli lang og kostbar om du skal lete deg gjennom hele sortimentet. Her er noen mer eller mindre gode forslag du kan prøve uten å blakke deg.

Fysisk stengsel

Grønnsaks- eller blomsterbedet er mest attraktiv for kattene når jorda ligger bar. Umiddelbart etter såing kan vi derfor legge over hindringer i form av hønsenetting eller som hesjetråd (ståltråd) spent opp på et rammeverk over bedet.

En grønnsakskasse dekket med en ramme av hønsenetting.

En dyrkekasse med ståltråd som går går over grønnsakskassa.

Hesjetråden er spent opp på en ramme med ca. 10 cm mellom hver tråd slik at vi får hånda gjennom for å luke. Tanken er at ramma skal ligge på til plantene har blitt så robuste at de kan takle et firbeint besøk. Da er også jorda blitt mer pakket og hardere. Det er viktig å fjerne stengselet før plantene har vokst seg forbi. 

Etter bruk: Ramma skal senere settes opp vertikalt et annet sted i hagen som støtte for f.eks. blomstererter eller sukkererter. 

Lukt

Plant vekster med sterk lukt F.eks. lavendel, rosmarin og hvitløk. De fleste katter er ikke begeistret for disse luktene. Men merk at de skyr ikke hele hagen p.g.a. sterk lukt og kan gjerne legge et visittkort i et annet bed.

Sitron- eller appelsinskall Igjen, sterk lukt som pus ikke liker. Bedre enn å legge skallene tilfeldig ut i bedet, som sjelden ser direkte pent ut, kan det være å blande saften av skallet ut i vann som du dusjer jorda med. Lukten blir da også bedre fordelt utover området. Krever gjentatt behandling da lukten forsvinner etter første regnskyll. Merk at metoden ikke er vanntett, mange katter takler helt fint duften av sitrus.

Møllkuler Gir sterk lukt som kattene ikke er så begeistret for.

Mange av disse metodene sorterer nok under kategorien kjerringråd. Ikke noe galt i det, men noen ganger er det beste middelet mot kjerringråd; en klype salt.

Vannkrig

Metoden baserer seg på å bekjempe katteplagen ved å plage katten. Ved å være på vakt og dusje dyret med kaldt vann hver gang den prøver seg, vil den etterhvert bli lei av både deg og det dumme bedet ditt. (For spesielt interesserte der hagestell kanskje ikke er hovedinteressen.)

En hånd holder et turkise brusehode som spyler vann.

Kattemynte

Make love not war. Med kattemynte. Denne planten er kattene helt ville etter. Lager du en liten katteidyll med kattemynte i et ledig hjørne av hagen vil pus gjerne trekke dit istedenfor å tråkke rundt i salaten.

En katt som

Dette virker ikke 

Blodmel i jorda Blodmel brukes primært som gjødsel og jordforbedring og særlig i kjøkkenhagen. Blodmel brukes også som avskrekkende middel for å skremme rådyr. Lukten av blodmel vil de assosiere med døde dyr og kan få dem til å skygge unna. Katter er riktignok ikke åtseletere, men lukten av blod kan likevel være spennende. Så blodmelråd mot katt er en misforståelse og virker ikke.