Sola har snudd. Ute er det kanskje isende kaldt og glitrendede snø. Innstrålingen i vinduskarmen kan på denne tiden være mye høyere enn selv midt på sommeren. Nå står sola lavt og skinner rett på vindusflaten.

Innstrålingen i stua er på sitt høyeste i slutten av februar og i mars måned. Vi sier at lyset gir oss mennesker energi. For plantene er lyset helt nødvendig for å leve. Det er lyset som driver prosessene. Lys fra sola og karbondioksyd fra lufta, vann og mineralstoffer fra jorda, må til for at plantene skal vokse.

Røtter som vokser ut av bunnen av potta

Mer plass

Planterøttene vokser naturlig utover for å søke vann og næring. I en potte er det ikke lenge før røttene møter veggen. Ta av potten dann og vann for å se hvor trangt det har blitt. Når det er mest røtter i potten ikke jord, eller de er på full fart ut av bunnen i potta, er det på tide med ompotting.

En plante som vokser ute vil kunne trekke på næring fra et stort område. Pottejorda inneholder ikke mye næring og skal planten vokse er det nødvendig å gjødsle. Unngå gjødsling de første par ukene etter ompotting. I denne perioden skal nye røtter sette seg og kan svis om du tilfører næring.

Valg av potte

Velg en potte som er et par nummer større, slik at røttene får mer plass. Leirpotter står stødig. De puster og gir derfor røttene luft. Dessuten er de gjerne dekorative i seg selv og du trenger ikke potteskjuler i tillegg. Ulempen med leirpotter er at jordklumpen tørker oftere ut og at vi må vanne ofte. Tørketålende planter som kaktus og sukkulenter vil trives godt i leirpotter. Til vannkrevende planter bør du velge en annen type potte.

Glasserte leirpotter og plastpotter holder bedre på fuktigheten enn uglasserte leirpotter. Vanlige plastpotter er enkle å oppbevare og også bra for de fleste planter. Sett pottene på en skål samler opp vannet, eller i en potteskjuler som er mer dekorativ. Uglasserte potteskulere kan slippe gjennom litt vann og bør ikke settes direkte på treverk.

Drenering er viktig

Planter liker generelt ikke å stå i vann. Da vil de mistrives og røttene råtner. I bunnen av potten bør det derfor være hull, slik at overskuddsvann kan renne ut. Velger du å plante i en tett beholder, legg lag med småstein, potteskår, lecakuler eller lignende i bunnen av potta. Mellom dreneringen og jorda bør du legge en fiberduk eller liknende, f.eks en bit av kaffefilter, som holder skiller jord og drenering atskilt.

Selv med drenering i bunnen, vær vært påpasselig for å unngå overvinning.

Ompottingen

Legg et lag jord nederst i den nye potten. Fjern grove misfargede røtter som har vært i bunnen av den gamle potta. Bruk en skarp sak og klipp vekk de som snurrer. Vann opp hele rotklumpen. Sett gjerne hele planta i en bøtte med vann, helt til alle luftboblene er borte (da slutter det å poppe). Sett planten i den nye potten og fyll godt opp med ny jord rundt jordklumpen. Vann godt. De aller fleste planter vil ha helt vanlig blomsterjord.

Tekst Torborg Galteland (artikkelen har tidligere stått på trykk i Norsk Hagetidend #2/2006)