Rommet er egentlig ikke nytt. Min dyrkebu er husets avviklede fyrrom – nå praktisk tilpasset for dyrking på hver minste lille bit av dets 5 m2. Kort sagt, et sted hvor både jeg og plantene mine har det som plommen i egget hele vinteren.

Marianne Utengen

Praktisk

Hylle i vekstromDyrkerommet er innredet nøye med tanke på hvordan jeg best mulig kan overvintre pelargoniaene mine og samtidig dyrke flest mulig småplanter.

Hyller til nødvendig dyrkeutstyr utnytter høyden og tar minst mulig plass. Der det er mulig dyrker jeg i to etasjer. De to store dyrkebordene mine er spesiallaget for å passe «proffe» dyrkebrett med riller til fordeling av vann og min arbeidshøyde. Tørkerulldispenseren er montert i praktisk nappehøyde.

Oppheng plantelysSluk i gulvet og kran med slange gjør at jeg kan jeg spyle gulvet fritt for jordsøl etter endt økt – nesten det deiligste av alt. Dyrkebrettet, som står på gulvet ved yttervegg, der temperaturen holder seg lavest, er utstyrt med varmekabel som gir undervarme til driving av sommerblomstrende løker og knoller (kjølig luft og varme føtter gir superlubne dahlia!).

Lysarmaturene henger med kjetting fra taket så de kan heves og senkes etter hvert som plantene vokser.

Det viktige lyset

Lys er alfa omega når vi dyrker inne, så jeg startet rett og slett med å male de mørke betongveggene kritthvite. Etter to strøk lyser veggene nesten av seg selv.

plantelysI starten hadde jeg to armaturer; to gamle lysarmaturer fått fra en skole. Lysstoffrørene, jeg ba om plantelys, kjøpte jeg i en elektrobutikk. Siden har jeg skjøtt på med et kort armatur kjøpt hos Hageland og til sist to lange, enkle lysrørarmaturer med kaldt, blått dagslys kjøpt hos Elektroimportøren. Der kjøpte jeg samtidig en 10 meter lang varmekabel med støpsel i enden som jeg har tapet fast til et undervanningsbrett og dekket med store fliser som dyrkepotter kan stå på. Alt lyset er tidsstyrt av et enkelt tidsur.

Trinn for trinn

male veggMitt første «dyrkingsrom» var i en annen kjeller, i et fellesrom i en borettslagsleilighet; ett armatur, en liten ovn og et dobbelt, hvitt dynetrekk stiftet til taket som en liten kuvøse som holdt på varmen.

Et dyrkingsrom trenger ikke være verken stort eller fullt møblert for å ha effekt, det trenger ikke engang å være et eget rom. Målet er at plantene får masse lys og litt lavere temperatur enn det de fleste av oss liker, samt vann og næring som passer plantenes størrelse.

plantebord

plantelys