Hvordan overvintre fuksia?

Vi har i år kjøpt kjempefine fuksiaplanter som vi vil ta vare på til neste sesong. Hvordan gjør vi det?
L.S. 

Hagehjelpen

Rosa fuksia i en terrakottapotte.

fageksperten svarer

Fuksiaplanten bør inn før den første nattefrosten. Den må gjerne få stå på et frostfritt, men kjølig og lyst sted, mens den forbereder seg på hvilen. Før du tar planten inn fjerner du stygge blad og plantedeler som er angrepet av eventuelle skadegjørere.

Overvintre planten frostfritt, helst mellom 5 og 10 grader. Etablerte planter kan tåle å stå helt mørkt hvis bare temperaturen er lav nok. God ventilasjon er også en fordel, fuktig og stillestående luft gir lettere angrep av sopp. Ved høyere temperaturer kreves plantelys, 8 til 12 timer i døgnet. Mørkt og varmt er den verste plassen for overvintring. Fjern blader etter hvert som de faller av, det reduserer faren for angrep av skadesopper. 

Gi litt vann hvis planten står i fare for å bli knusktørr, men blir det for fuktig, vil det bli mugg og soppangrep. I 5 grader, gi litt vann hver 3 til 4 uke. Sjekk jevnlig vannbehovet gjennom vinteren. Desto varmere og lysere overvintring, jo større vannbehov. 

Ta planten fram i et lyst, helst kjølig rom, så snart den setter nye skudd. Fuksia setter ofte skudd lenge før det er gode forhold ute. For å utvikle seg best mulig bør derfor planten få lys, vann og næring. Må den stå i stuetemperatur, bør den i tillegg få vekstlys. En plass i vinduskarmen kan være nok dersom temperaturen er litt lav. Blir veksten tynn og puslete, må temperaturen ned eller lysmengden opp – eller en kombinasjon av begge. 

En fuksia med blomster under en lysarmatur.

Tusen takk for et veldig godt svar. Men forstår jeg det slik at plantene skal klippes ned? I så fall – hvor mye?
L.S. 

Hagehjelpen

Fageksperten svarer

Det er fint å klippe ned planten når du setter den inn for vinteren. Jeg pleier å klippe ganske hardt tilbake, det blir ny forgreining fra der du skjærer. Så jo lenger ned du skjærer, jo mere buskete blir planten neste år. Skjær tilbake til to eller tre bladfester over en forgreining som er såpass langt ned eller inn på planten at du ønsker mere forgreining der. Det vil komme nye skudd fra knopper ved bladfestene. Tynne, pjuskete skudd trenger du ikke å ta vare på, spar de kraftige og friske.

En fuksiaplantei terrakottapotte. Uten blad, hardt tilbakeskåret.