Lite jordsmonn er ingen hindring for ikke å dyrke. Er potten eller plantekassen stor nok til at den rommer mye jord, kan man gjerne dyrke både busker og trær i kasse. 

Voksne og barn lager plantekasse til bærbusker.

Kassen vi har laget tegninger til (nedenfor) har også et vannreservoar slik at man kan begrense vanningen. Med et lager av vann kan man vanne sjeldent og mye, og plantene forsyner seg med vannet de trenger. 

Planter i plantekasse vil alltid være mer utsatt for frost enn planter som er plantet i bakken på vanlig måte. Man kan risikere at buskene eller trærne ikke klarer vinteren. Velg derfor alltid planter som tåler én H-sone mer enn der du bor. Bor du i sone H3, velg planter for sone H4. Les mer om klimasoner og herdighet. En større kasse vil være mer robust og tåle mer frost enn en som er mindre. Vil du gjøre kassen ekstra frostsikker kan den fores med styrofoamplater. 

Kassene på denne tegningen er 90x90 cm og egener seg til mindre trær, som for eksempel småvokste familietrær av eple. Til bringebærbusker kan kassene lages litt avlange, for eksempel 60×120 cm. 

Selvvanningskasse. Arbeidstegning profil

Selvvanningskasse arbeidstegning med mål.

Selvvanningskasse, arbeidstegning med flere detaljer, materialer og mål.

Selvvanningskasse. Arbeidstegning ovenfra, med hjørnedetaljer.

Selvvanningskasse. Illustrasjon, ferdig kasse.