Drivhus med frostvakt

For å forlenge sesongen i drivhuset kan vi sette inn en såkalt frostvakt – en varmeovn ment til formålet ­– som slår seg på dersom temperaturen synker under en viss temperatur. Både agurk, tomat, chili, paprika og basilikum tar skade ved lave nattetemperaturer. Eksemplevis tar tomater skade ved 12 grader, basilikum dør dersom temperaturen går under 15

Sykdomsangrep

Særlig på slutten av sesongen agurk utsatt for angrep av skadesoppen meldugg. Soppen ser ut som et dryss av mel, først på blad, deretter angriper den blomstene. Da blir det ikke flere agurker.

Meldugg på agurkplanteMeldugg trives i tørr varme, mens tomat ofte angripes av tørråte, en sopp som trives i varmt og fuktig vær. Vær derfor bevisst når du vanner. Dyrker du agurk, vann alltid hele agurkplanta, også bladene. Tomat vanner du kun på jorda – unngå at bladene blir våte. Forsiktig vanning kan forebygge soppangrep og tomathøsten kan fortsette en stund til.

Har du ikke gjort det allerede, klipp toppen av tomatplantene. Da vil de konsentrere seg om å utvikle de fruktene som allerede er dannet, framfor å bruke energien på danning av nye blomster.

Når alt er over, vask godt i alle kriker og kroker av huset. Der kan små skadegjørere gjemme seg og overvintre til neste år.

Tips for å forlenge sesongen:
  • Fjern alle blad etterhvert som de blir stygge.
  • Når plantene er ferdig høstet, grav dem opp og få dem ut.
  • Avslutt gjødslingen, nå er det bare behov for vann.
     

 Lufteluker

Lufteluker i drivhusNår huset er tomt, skalke alle luker og lukk døra. De automatiske åpnerne skrur du ut – de tåler ikke frost og må uansett overvintres inne. Et helt avstengt drivhus kan på en fin høstdag bli ganske så varmt. Perfekt til å ta uønskede småkryp av dage.

Les om vinterstell av drivhus.