Vanlig gran drysser fra naturens side mer enn edelgran, som sjelden slipper nålene. Er du for tradisjon og insisterer på vanlig gran er det flere tiltak for å unngå nåler på gulvet.

Tilvenning

Det viktigste for å unngå at juletreet skal drysse mye, er å gi det litt tid til å akklimatisere seg, tilpasse seg, før du tar det inn i stua. Unngå en brå overgang fra 15 minus og rett inn i stua. Fjern nettingen et par dager før det tid for pynting og la treet stå et døgn eller så i garasjen eller i en kjølig kjeller. Så, før du bærer treet inn, dunk det noen ganger kontant i bakken. Alle bartrær har eldre nåler som er mer eller mindre løse. Dunker du det litt ute, slipper du at nålene felles i stua.

Snø hviler tungt på en furugrein.

Gi et ferskt snitt

Se på juletreet som en snittblomst. Når vi kjøper roser i blomsterbutikken får vi beskjed om å lage et ferskt snitt før vi setter dem i vann. Det samme gjelder for juletrær. Et nytt snitt åpner porene og sørger for at sugerørene i stammen åpnes og kan trekke opp vann. Skjær av minst et par cm nederst på stammen, tvers over med en sag, rett før treet skal i vann. Unngå å fjerne barken oppover stammen. Det er i den smale sonen mellom barken og den lyse indre veden at treet suger vann.

Vann i foten

Så må du sørge for at det juletreet alltid har vann, det må ikke stå tørt. I starten kan treet drikke mer enn én liter vann i døgnet. For å slippe å passe på hele tiden, kjøp en fot som rommer masse vann, gjerne to–tre liter. Et kjerringråd er å tilsette brus i vannet. Antakelig med tanke på at det skal gi energi til treet. Men det viktigste er at snittflaten alltid står under vann.

Julekuler henger på en juletregrein