Vanlig gran drysser fra naturens side mer enn edelgran, som sjelden slipper nålene. Er du for tradisjon og insisterer på vanlig gran er det flere tiltak for å unngå nåler på gulvet.

Skånsom transport

Transport på biltaket, i bare nettingen, kan tørke ut treet. Har du anledning, frakt det hjem på gamlemåten; bær det hjem eller dra det på et akebrett. Må treet transporteres med bil, pakk det  bedre inn eller ta det inn i bilen. 

En liten gutt trekker en kjelke med juletre

Tilvenning

Det viktigste for å unngå mye dryss, er å tid til akklimatisering – tilvenning til nytt miljø – før du tar treet inn i stua. Unngå brå overgang fra 15 minus og rett inn i stua. Fjern gjerne nettingen et par dager før det tid for pynting og la treet stå et døgn eller så i garasjen eller i en kjølig kjeller. Så, før du bærer treet inn, dunk det noen ganger kontant i bakken. Alle bartrær bærer eldre nåler, som er mer eller mindre løse. Dunker du det litt ute, slipper du at nålene felles i stua.

Snø hviler tungt på en furugrein.

Gi et ferskt snitt

Se på juletreet som en snittblomst. Når vi kjøper roser i blomsterbutikken får vi beskjed om å lage et ferskt snitt før vi setter dem i vann. Det samme gjelder for juletrær. Et nytt snitt åpner porene i ledningsvevet, som ligger mellom barken og den lyse veden, og sørger for treet kan trekke opp vann. Skjær av minst et par cm nederst på stammen. Kutt tvers over med en skarp sag, rett før treet skal i vann. Unngå å fjerne barken oppover stammen – spissing med øks på Disney-vis er ikke egnet, da hindrer vi alt vannopptak. 

En god plass

Unngå plassering tett ved peisen eller en annen uttrøkende varmekilde. Det tørker ut nålene, lokalt, eller i verste fall hele treet. Skal du reise bort lengre perioder i julen, sett treet kjølig, så drikker det mindre vann og holder seg fint til du kommer tilbake.

Et juletre med pynt i forgrunnen av en peis.

Vann i foten

Så må du sørge for at det juletreet alltid har vann, det må ikke stå tørt. I starten kan treet drikke mer enn en liter vann i døgnet. For å slippe å passe på hele tiden, kjøp en fot som rommer masse vann, gjerne to–tre liter. Et kjerringråd er å tilsette brus i vannet. Antakelig med tanke på at det skal gi energi til treet. Men det viktigste er at snittflaten alltid står under vann. Som for snittblomster, vask foten før bruk og tilsett eventuelt litt holdbarhetsmiddel i vannet for å holde det rent. 

Vann helles i en grønn juletrefot fra en plastflaske