Dahlia, eller georginer, har de senere årene blitt en av de mest populære hageplantene. Ikke så rart – de har vakre blomster, fins i et utall farger, er storvokste, har fint bladverk og blomstrer helt til frosten kommer. Steller vi dem riktig kan de leve i årevis og blomstre igjen og igjen.

Dahlia i et staudebed sammen med praktsolhatt.

Flerårige, men ...

Plantene vokser fram, med både blader og blomsterstilker, fra knoller, et lagringsorgan, under bakken. 
Knollene er flerårige og kan bli gamle og dyrkes år etter år, men de tåler ikke frost. Altså må de opp av jorda og overvintres frostfritt gjennom vinteren. 

Svarte blad på en dahliaplante som har vært utsatt for frost om høsten.

Opp

Grav opp hele knollen før første frostnatt. Lag en god sirkel – knollen kan ha blitt mye større siden du la den i vår. Løft knollen forsiktig, gjerne med et greip, for å unngå at biter skades eller faller av. Når den er oppe, rist av så mye jord du kan. Klipp ned alle stilker til ca. 7 cm.

Dahliaplanter med knoller i en trillebår om høsten.

Lagring

Legg knollene til lagring et mørkt og kjølig sted ved ca. 5 grader. Litt mer eller mindre går greit. Over 10 grader blir for varmt, da begynner knollen å gro igjen. Oppbevar knollene i avispapir/papirpose, i en striesekk, i tørr torv eller i en delvis åpen plastpose. Hva som er best, avhenger av luftfuktigheten på ditt lagringssted. Knollene skal ikke bli skrumpete, da er det for tørt, eller klissete og soppbefengt, da er det for fuktig. Se etter noen uker etter innlagring. Fjern knoller som er skadd eller myke. 

At litt jord sitter på knollene er bare fint, den beskytter mot uttørking. 

Merking

Merk alle knollene med merkelapp med sortsnavn, men gjerne også farge og plantehøyden – det er vanligvis glemt når våren kommer. Bruk vannfast tusj. En merkelapp i kobber kan brukes i mange år. 

Dahliaknoller i en plastpotte med navnemerking på en lapp i kobber.