Tørketålende hage
Selv om tørke ikke er det første vi tenker på når vi sier Norge, vil lange tørkeperioder antakelig inntreffe oftere enn før ettersom klimaet er i endring.
Leirjord holder bedre på vann enn sandrik og løs moldjord. En solrik plass krever mer vanning av sommerblomster enn en skyggefull, lun krok. Men der vi før har kunnet kompensere for feil eller jord eller en utatt plass ved å vanne, vil vi stadig oftere måtte forholde oss til fastlagte vanningsrestriksjoner. Når vi må sette bort sprederen og kun vanne på utvalgte dager, eller kanskje bare med kanne, må plantene i større grad klare seg uten vår hjelp. Rett plante på rett sted blir nå enda viktigere enn før.
Tøffe basisplanter
Etablerte busker, trær og klatreplanter klarer seg vanligvis godt med varierende vær, også gjennom lange tørkeperioder. De har dypt rotnett og kan hente vann langt nede i jorda. Holder ikke det, vil de kaste bladene og gå i hvile. Men har en veldrenert, mager jord og en solrik hage, kan det være lurt å velge tøffe basisplanter som er nøysomme. Et godt utvalg av busker og trær i hagen vil også gi verdifull skygge til sitteplasser om tørken blir langvarig. Samtidig vil trær og busker gi skygge og muligheter til andre, mindre solelskende planter til å klare seg i lengre tørkeperioder.
Trær som tåler tørr og mager jord:
Busker som tåler tørr og mager jord:
Klatreplanter til tørke:
Stauder
Stauder (flerårige urteaktge planter som overvintrer i rota under bakken) har grovt sett ikke mer til felles enn at de kommer igjen år etter år. En kan derfor ikke si noe generelt om hvordan man best tar vare på en staude. Mens noen av dem trenger næringsrik jord og jevn tilførsel av vann, tar andre til takke med mager jord og mindre vann. Og blir det riktig tørt, visner de bare ned og kommer tilbake neste år – med mindre tørken er av det alt for tøffe slaget.
Her er noen tøketålende stauder:
Nyttevekster
Felles for de fleste nyttevekster er at de har behov for jevnlig vanning. Så om tørken slår til, det er nok i kjøkkenhagen du skal bruke energien og dagens vannrasjon. Noen nytteplanter takler tørke naturlig bedre enn andre. Knollvekster som potet og gulrot må også ha vann, men klarer seg likevel bedre gjennom lange tørkeperioder enn mange andre. En del matplanter vil utvikle bitterstoffer og bli uspiselige om det blir for tørt, slik som for eksempel salat og reddik. Lite hjelper det da at plantene overlever ... Andre igjen kan gå i stokk, sette blomsterstengel, om det blir for tørt.
Nyttevekster som tåler tørke bedre enn andre er: Asparges, timian, oregano og bjørnerot.
Asparges vokser opprinnelig i sandjord på strender og tåler derfor tørke bedre enn mange andre nyttevekster. Det å dyrke asparges er imidlertid en langvarig prosess der du må vente i 2–3 år før grøden er høsteklar. Men om du vil ha en kjøkkenhage i et tørkeutsatt område bør du vurdere et aspargesfelt. Som betaling for tålmodigheten er aspargesen flerårig og gir lett avling i mer enn 10 år fra samme felt.
Tørke i plenen
Selv om plenen er gul betyr det ikke at den er død. Gress har en utrolig evne til å gå på “sparebluss” og se livløs ut. Tilsynelatende livløs. Så snart det kommer tilstrekkelig regn starter veksten igjen. For å hjelpe plenen gjennom tørka, unngå å snauklippe den. En litt lang plen har større mulighet til å klare seg gjennom tørkeperioden. Vil du absolutt vanne, gjør det skikkelig. Skvettvanning gir grunne røtter som i neste omgang gjør plenen mindre tørkesterk.