Forkultivering av planter innendørs er naturstridig. De vekstene du jobber med nå  har egentlig ingenting i det kalde nord å gjøre i det hele tatt. Chili, paprika, tomater....de hører til i varmere strøk. Derfor må du trikse med lys og temperatur.  Dyrking i vinduskarm med dagslys blir ensidig og kan bli for sterkt. Plantene strekker seg mot lyset og blir lange og hengslete. Plantene må ha en såpass robust fysikk at de ikke brekker om du nyser på dem i pollensesongen. Kunstig lys er forutsigbart og du får bedre kontroll på veksten.

Sollys

Hvis du bruker naturlig lys fra vinduet bør du sette opp en reflektor for å spre lyset. Vær flink til å snu plantene vekk fra det livgivende lyset når de strekker seg mot det, enda så hjerteskjærende det kan føles. Hvis plantene bøyer seg for lenge, blir de sånn. Og de er raske, ofte må du dreie på pottene flere ganger om dagen. Ikke la dem få viljen sin !

Kunstig lys

Lyset må fordeles på plantene. Det beste er derfor å bruke lysstoffarmatur med 2 eller 3 lysrør. Armatur med 3 lysstoffrør på 65 W med hvitt lys gir best resultat.

  •  2 rør på 40 W belyser en benkeflate på 120 x 50 cm.
  • 2 rør på 65 W belyser en benkeflate på 150 x 50 cm.
  • 3 rør på 65 W belyser en benkeflate på 150x70 cm.