Rosa magnolia i blomst

Mange frø er ikke i stand til å spire rett etter at de er ferdig utviklet, men må vekkes opp av hvile for å bli spiredyktige. Vekkeprosessen er det som i faglitteraturen kalles stratifisering. Vi skiller mellom kald- og varm- stratifisering.

Men for oss hagefolk er det ikke alltid så lett å vite eller finne ut om et frø trenger stratifisering eller ikke, heller ikke hvor lenge behandlingen skal pågå. Det letteste er derfor å anta at alle flerårige hageplanter trenger temperaturbehandling for å spire.

Stratifisering av frø i drivhus

Så frøene som vanlig. Bruk oppfuktet såjord og så dobbelt så dypt som diameteren på frøet. Merk pottene med vannfast tusj og sett dem i kasser der regnvann kan renne gjennom.

Så bærer du kassene ut i hagen. Dekk pottene med strie så ikke mus eller fugl spiser frøene. Kommer det snø, spa den gjerne over pottene. Først til våren, når jorda har tint må du passe på med vanning. Når frøene har fått nok varme, vil de spire. Noen raskt, andre sent. En plass i skygge og le vil kreve mindre arbeid med vanning.